Chlebek bananowy – PRZEPIS na aromatyczne i puszyste ciasto!
Opublikowany przez:
monika.g
2020-04-24 21:21:44
Autor zdjęcia/źródło:
Chlebek bananowy – PRZEPIS @ freepik.com/4045
Słodki, puszysty i aromatyczny chlebek bananowy w niczym nie przypomina tradycyjnego chleba jaki znamy. Można go jeść na śniadanie, podwieczorek czy kolację lub przygotować jako deser do kawy. Przedstawiamy bardzo szybki i łatwy przepis na pyszny i niezwykle puszysty chlebek bananowy. Koniecznie wypróbuj!
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularnym deserem.
Ostatnio gości również dość często w mediach społecznościowych w przeróżnych odmianach. Podajemy wersję podstawową przepisu na chlebek bananowy, którą można wzbogacić wybranymi dodatkami. Aby chlebek nie wyglądał jak zwykły chleb możesz go również ozdobić z wierzchu np. przekrojonym wzdłuż na dwie połówki bananem i posypać płatkami czekoladowymi lub orzechami. Jeśli raz go posmakujesz to z pewnością będziesz wracać do niego często, więc będziesz mieć okazję wypróbować go z różnymi dodatkami. Na początek jednak sięgnij po klasyczną wersję i przekonaj się jak w łatwy sposób możesz osłodzić życie sobie i swoim bliskim :)
Chlebek bananowy – PRZEPIS
Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x20 cm):
- 3-4 średnie banany, bardzo dojrzałe, najlepiej przejrzałe
- 85 g masła
- 2/3 szklanki cukru białego lub brązowego (może być mniej, jeśli banany są mocno dojrzałe)
- 2 średnie jajka
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej typu 500 (ok. 225 g)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.) lub jogurtu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wybrane dodatki (opcjonalnie):
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/migdałów/gorzkiej czekolady/rodzynek
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- W misce połącz i wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i ewentualnie cynamon.
- W drugiej, większej misce rozgnieć widelcem banany tak, aby miały grudki. Dodaj do nich jajka i roztrzep z bananami.
- Następnie dodaj do nich masło, śmietanę i cukier. Masło możesz wcześniej rozpuścić lub rozetrzeć na gładką i puszystą masę. Dokładnie wymieszaj.
- Do mokrej masy wsyp suche składniki i delikatnie przemieszaj kilka razy widelcem niezbyt dokładnie tylko do połączenia się składników, tak, aby ciasto miało grudki.
- Teraz możesz dodać wybrane dodatki takie jak orzechy czy kawałki czekolady, ale nie jest to konieczne.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem/olejem. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź przez ok. 15 minut w formie. Po tym czasie możesz wyjąć ciasto z blachy i od razu delektować się jego smakiem, bo na ciepło smakuje najlepiej!
CZYTAJ TEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Stokrotka
2020.04.27 11:50
Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!
-
Stokrotka
2020.04.27 11:49
Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!
-
Stokrotka
2020.04.27 11:49
Mmmm i już bym zjadła! Wygląda wyśmienicie!