Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Na zimę schudnę, na wiosnę schudnę, a do lata to zdążę na pewno. –...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Jesień nadeszła wielkimi krokami. Nieco chłodniejsze temperatury sprzyjają infekcjom, dlatego w tym sezonie warto zadbać o zdrowie i dobry wygląd. Pamiętajcie także o super dawce endorfin, które wpłyną zarówno na dobry nastrój, jak i lepszą odporność – wystarczy wizyta w teatrze na dobrej...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
„Jesień, złote liście lecą z drzew” – jednak nie wszyscy patrzą na tę porę roku przez różowe okulary. Większości z nas jest po prostu zimno, ponuro i źle. Nagła zmiana temperatury, deszcze, a nawet w niektórych częściach naszego kraju śnieg, nie przyprawiają nas o zachwyt....
O zdrowie warto zawalczyć wszystkimi możliwymi metodami, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi samopoczucie i dobra forma rodziny. Wystarczy przecież, że dziecko...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Alkohol to substancja psychoaktywna, która potrafi silnie uzależnić umysł oraz organizm człowieka. Osoba uzależniona często nie rozumie jak poważne jest jej uzależnienie oraz ile konsekwencji może ze sobą nieść, zarówno dla swojego organizmu, ale również...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Wybierając się na wakacje z dzieckiem jest wiele rzeczy, które trzeba wcześniej ustalić i zaplanować. Wśród nich znajduje się również prowiant na drogę. Wiadomo, że przekąski dla dzieci na podróż muszą być nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
Jeśli lubisz gotować, mimo ograniczeń jakie nakłada alergia pokarmowa twojego dziecka, możesz rozwinąć skrzydła. Jeśli dziecko jest uczulone na gluten, upiecz chleb lub ciasto ze specjalnych mieszanek bezglutenowych. W przypadku alergii na białka mleka krowiego czy jajka,...
Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne...
Kobieta jest dziełem sztuki, a nie natury — w myśl tej zasady postępuje mnóstwo kobiet, których półki w łazience uginają się pod ciężarem dziesiątków kosmetyków. Jednak nie wszystkie są zdrowe i korzystne...