Sól gorzka na przeczyszczenie nazywana jest inaczej siarczanem magnezu. Bez problemu kupisz ją w aptece. Stosowana jest w medycynie już od XVII wieku i ma mnóstwo dobrych dla kobiet właściwości oraz bardzo szerokie zastosowanie zarówno...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
W folii dość często opiekamy warzywa, mięso, czy ryby. Niestety, badania wskazują, że część aluminium może się przedostawać do tak przygotowanej żywności, a to może szkodzić Twojemu zdrowiu. Zbyt wysoki poziom aluminium może szkodzić Aluminium, które ma kontakt z żywnością, znajduje...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
„Od jutra? Dieta!” Tyle razy kiedyś to sobie mówiłam i równie często słyszałam takie postanowienia od koleżanek. Czy takie podejście przynosi dobre rezultaty? Możecie sobie odpowiedzieć. Tymczasem warto wiedzieć jak przyspieszyć metabolizm właśnie po...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również...
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki...
Nadwaga jest już chorobą naszych czasów. Coraz więcej, nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci „nosi z sobą” nadmiar kilogramów. Najśmieszniejszy jest jednak fakt, że my wszyscy dokładnie wiemy, z czego...
Praktycznie wszyscy wiemy, że powszechnie stosowana w kuchni sól kuchenna nie jest zbyt zdrowa. Zwłaszcza gdy stosuje się ją w nadmiarze. A to, że przesalamy zarówno my jak i producenci nie jest niczym odkrywczym, ani rzadkim. Przyczyny stosowania zbyt dużej...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...