Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-09-15 10:20:37
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa azerbaijan_stockers na Freepik
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Szacuje się jednak, że średnie światowe spożycie soli wynosi 10,8 grama dziennie, co stanowi ponad dwukrotnie więcej niż zalecana przez WHO ilość soli poniżej 5 gramów dziennie (jedna łyżeczka). Spożywanie zbyt dużej ilości soli sprawia, że jest ona głównym czynnikiem ryzyka zgonów związanych z dietą i odżywianiem. Pojawia się coraz więcej dowodów dokumentujących powiązania między wysokim spożyciem sodu a zwiększonym ryzykiem innych schorzeń, takich jak rak żołądka, otyłość, osteoporoza i choroby nerek.
Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna (chlorek sodu), jednak występuje on również w innych przyprawach, takich jak na przykład glutaminian sodu. Z raportu wynika, że jedynie 5% państw członkowskich WHO jest chronionych obowiązkowymi i kompleksowymi politykami redukcji sodu, a 73% państw członkowskich WHO nie realizuje pełnego zakresu takich polityk.
A tymczasem wdrożenie wysoce opłacalnej polityki redukcji sodu mogłoby do roku 2030 uratować życie około 7 milionów ludzi na całym świecie. Jest to ważny element działań prowadzących do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju, jakim jest zmniejszenie liczby zgonów z powodu chorób niezakaźnych.
- Niezdrowa dieta jest główną przyczyną zgonów i chorób na całym świecie, a nadmierne spożycie sodu jest jednym z głównych winowajców – mówi dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO. - Ten raport pokazuje, że większość krajów nie przyjęła jeszcze żadnych obowiązkowych zasad ograniczania spożycia sodu, narażając swoich obywateli na ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych. WHO wzywa wszystkie kraje do wdrożenia „najlepszych zakupów” w zakresie redukcji sodu, a producentów do wdrożenia wskaźników WHO dotyczących zawartości sodu w żywności – dodaje Ghebreyesus.
Program „Najlepszego zakupu” rekomendowany przez WHO obejmuje 4 główne założenia w związku z ograniczeniem spożycia soli:
Pełny raport WHO znajdziesz tutaj: https://www.who.int/publications/i/item/9789240069985
CZYTAJ TEŻ >> Zdrowe śniadanie do szkoły? Wypróbuj te przepisy
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.