Święta Bożego Narodzenia musza pachnąć. To już tradycja, że w domu pachnie choinką, karpiem, no i oczywiście pysznymi, korzennymi pierniczkami! Nasz przepis na dobre pierniczki na Boże Narodzenie jest prosty, więc możesz je zrobić razem z dziećmi. Będzie przy tym mnóstwo frajdy...
Pizza? Nie tylko towarzystwo! Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Wspólne robienie ludzików z kasztanów nie jest już tak populaną rozrywką jak jeszcze kilka dekad temu. Dla tych, którzy obawiają się, że nie starczy im wyobraźni do wznowienia tej pięknej jesiennej tradycji, przygotowaliśmy ten oto krótki przewodnik po kasztanowym chałupnictwie. Czym zrobić...
Kuchnia retro — czyli jaka? Czym powinna się charakteryzować kuchnia w stylu retro? Królują tutaj kolory. W kuchniach retro spotkać można się zarówno z pastelami, jak i wyrazistymi barwami — czerwienią, pomarańczą czy limonką. Dodatki w stylu retro najczęściej mają zaokrąglone, pękate kształty....
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Najczęściej występuje postać plackowata, powodująca występowanie ognisk chorobowych pod postacią czerwonych „blaszek” pokrytych srebrzystą łuską, które występują...
Z tą jesienią jest trochę tak, że bywa niewdzięczna dla naszej skóry. Z jednej strony raczy nas (jeszcze) ciepłymi i słonecznymi dniami, a wraz z nimi (niestety) szkodliwym promieniowaniem UV, z drugiej zaś funduje twarzy oraz dłoniom wiatr i mróz, które przesuszają i odwadniają naskórek. W jaki sposób...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Coraz częściej niż po leki syntetyczne, sięgamy po zioła. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto dowiedzieć się, jak będą one oddziaływać na organizm. Zioła zawierają wiele substancji aktywnych, dzięki którym potrafią działać z tą samą siłą co leki apteczne. Wśród...
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny...
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść...
Na nadpotpliwość cierpi 3% społeczeństwa. Często dotknięte nią osoby bezskutecznie szukają sposobu rozwiązania problemu. Błędem jest bowiem skupianie się wyłącznie na naprawianiu skutków. Po pierwsze należy ustalić przyczynę. A jest ich wiele, od łatwych do pokonania do tych spowodowanych chorobą.
Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także...
Jak rozpoznać przeziębienie? Pierwsze objawy, które mogą sygnalizować przeziębienie u dziecka pojawiają się zazwyczaj w obrębie górnych dróg oddechowych. Dziecko skarży się na drapanie, swędzenie lub podrażnienie gardła, pojawia się wyciek z nosa, na początku zazwyczaj obfity...
Osobiście bardzo lubię przygotowania do świąt i podejmuje się ich z radością, ale… jak wiadomo to nie jest takie „nic” tylko „ogrom” wymagającej pracy. Od sprzątania, przez dekorowanie, po prezenty i gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie! Żeby to wszystko jakoś...
Bólowi zęba towarzyszą zazwyczaj promieniujący ból głowy, uczucie pulsowania dziąseł i wrażliwość tkanek w okolicy zęba (1). Może zdarzyć się, że ząb zacznie nas boleć w środku nocy, wieczorem w weekend czy na wakacjach. W takiej sytuacji zapewne będziemy zmuszeni poczekać na wizytę u stomatologa. W...
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...