Opublikowany przez: Magda M. Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Zdjęcie Pietro De Grandi/Unsplash
Święta Bożego Narodzenia musza pachnąć. To już tradycja, że w domu pachnie choinką, karpiem, no i oczywiście pysznymi, korzennymi pierniczkami!
Nasz przepis na dobre pierniczki na Boże Narodzenie jest prosty, więc możesz je zrobić razem z dziećmi. Będzie przy tym mnóstwo frajdy i oczywiście korzennych pierniczków, które bardzo długo można trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Aby Boże Narodzenie korzenie pachniało, na pierniczki potrzebować będziemy:
1. Do garnka sypiemy cukier, dodajemy przestudzone masło, miód i naszą przyprawę do pierniczków. Całość lekko podgrzewamy i mieszamy, aby składniki się połączyły.
2. Po zagrzaniu i wymieszaniu odstawiamy masę pierniczkową do ostygnięcia.
Ważne: temperatura nie może być wysoka, masa nie może być gorąca.
3. Nasz przepis na pierniczki na Boże Narodzenie jest prosty, bo teraz już wystarczy wsypać mąkę do misy, dodać sodę i wymieszać.
4. Powoli dodajemy jajka, ostudzoną masę pierniczkową, mieszamy.
5. Ciasto należy dokładnie wygnieść, a następnie rozwałkować na placki grubości ok. 1,5 cm.
6. Następnie foremkami do pierniczków wycinamy kształty i układamy na papierze do pieczenia na blaszce.
7. Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni.
8. Po upieczeniu pierniczki studzimy, a następnie przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, aby zachowały świeżość.
Czytaj też:
>> Jak zapakować prezenty na święta FILMY
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Mlecznykoktajl 2022.12.20 01:32
Pychotka
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.