Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy? Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie...
Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można ją jeść. Kaszanka w ciąży: jedz uważnie Tradycyjnie...
Ten czas wykorzystuje się wtedy na wygrywanie bonusy bez depozytu w grach online oraz na komfortowe zakończenie wieczoru przy lampce wina. W ciągu dnia nowa energia jest dostępna dla rodzinnych...
Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to jeden z najpiękniejszych okresów w całym roku. Wspólne strojenie domu, ciepłe światełka migoczące w rytmie kolęd, zapach pierników, przypraw korzennych i cytrusów roznoszący się po domu tworzą niezapomnianą aurę. Któż tego nie uwielbia? Podkręć...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Czy jednak chorowanie jest nieuniknione? Niekoniecznie! Od tego, jak silna jest Twoja odporność, zależy, czy będziesz często chorować. A co na nią wpływa? Na pewno to, co codziennie układasz na swoim talerzu. Przekonaj się na co warto zwrócić uwagę. Pamiątka znad morza Z...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Dlaczego warto kupować w sklepie ze zdrową żywnością? Produktów żywnościowych w hipermarketach nie brakuje, jednak zwykle zawierają one sporo zbędnych dodatków, które nie są dobre dla zdrowia człowieka. Wybór żywności ekologicznej i biodynamicznej...
Na co dzień bywa tak, że czasem nie mamy czasu na poświęcanie odpowiedniej ilości czasu tym, na których najbardziej nam zależy. I różne przyczyny powodują taki stan rzeczy - dużo pracy, domowe obowiązki, ale też wciągająca książka, czy filmy, które pochłoną nasz cały wolny czas. Sytuacja dodatkowo...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Kolka - typowa dolegliwość niemowląt Kolki są typowym objawem u większości niemowląt. Występują między 2. a 4. tygodniem i kończą się około 4. miesiąca. Częściej dotyczą niemowląt karmionych butelką niż piersią, ponieważ połykają one z mlekiem więcej powietrza. Objawy kolki to: regularne...