Wszystkie rodzaje papryki są zdrowe i niskokaloryczne. Zbliża się na nie sezon, więc niedługo będą dostępne nasze krajowe odmiany, a ceny będą najniższe w ciągu roku warto więc z tego korzystać i jeść najlepiej świeżą, surową paprykę. Wtedy ma ona najwięcej cennych dla...
Jest wiele metod żywienia spośród których możesz wybierać, ale dieta zgodna z grupą krwi jest z pewnością jedną z najbardziej bezpiecznych i powszechnych. Jej zwolennicy zwracają uwagę na fakt, że dieta ta jest bardzo urozmaicona i mniej restrykcyjna w...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Zupy:Fasolowa - liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon. Barszcz - pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna. Rosół z kury - natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna. Owocowa - cynamon, goździki, skórka...
Odpowiednio dobrane przyprawy decydują o smaku potraw. Jednak nie każda pasuje do wszystkiego... Oto lista popularnych potraw wraz z przyprawami, które powinniśmy do nich stosować: Zupy
W kuchni podczas robienia surówki do obiadu, wyciągamy poszczególne warzywa i liczymy wraz z dzieckiem. Jedno jabłko, dwie marchewki, pół selera, jedna cebula. A teraz kolory: jabłko jest czerwone, marchewka jest pomarańczowa, seler i cebula są białe....
"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Pasta z fasoli to bardzo prosty, smaczny i przede wszystkim tani dodatek do kanapek, które nabiorą nowego wyrazu z pomocą tej pasty. Każdy ma w domu białą fasolę, więc z doborem składników...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki...
Wystarczy jeden garnek lub wok, by przygotować obiad w jednym naczyniu. Dzięki różnorodności składników masz duże pole do popisu, gdyż kombinacji jest wiele. Sycące danie, odgrzane następnego...
Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także...
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia i wszelkich diet odchudzających. Niskokaloryczne warzywa i lekkie ziołowe dressingi uzupełnią w twoim organizmie witaminy i dadzą wspaniały zastrzyk energii. Sałatka grecka Składniki: główka...
Chłodnik- familijne przepisy!
Dziś obchodzimy wyjątkowe, kulinarne święto – Światowy Dzień Makaronu! Jak najlepiej uczcić tę okazję? Oczywiście wspólnym świętowaniem! 25 października to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
FASZEROWANA PAPRYKA Faszerowana papryka jest lekkim,smacznym i bardzo pożywnym daniem.Zawiera dużo magnezu, żelaza, sodu, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, błonnika, kwasu foliowego który ułatwia przyswajanie żelaza ...