Postne dania na piątek – makarony NAJLEPSZE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Postne dania na piątek – makarony NAJLEPSZE PRZEPISY

Postne dania na piątek – makarony NAJLEPSZE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Postne dania na piątek – makarony @ pixabay.com

W piątki nie jadasz mięsa, ale często zastanawiasz się co w takim razie ugotować na obiad lub wziąć do pracy? Odpowiedź jest prosta – makaron! Nie ma nic prostszego i szybszego do przygotowania niż postne dania na piątek z makaronem. Wypróbuj nasze przepisy na makaron w wersji wytrawnej oraz na słodko.

Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także bardzo szybki i łatwy sposób na błyskawiczny obiad czy przekąskę.

Nadają się zarówno do lekkich sałatek, jak i sycących dań głównych. Przeważnie podaje się je w wersji wytrawnej, ale spróbuj je także na słodko.

Przepisy są naprawdę proste, nie musisz więc mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, aby je wykonać i cieszyć się własnoręcznie zrobionym daniem. Makarony to świetny i przede wszystkim szybki sposób na domowy obiad dla całej rodziny. A jeśli coś jeszcze zostanie to można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy.

Postne dania na piątek – makarony

PRZEPISY

Sałatka grecka z makaronem

Składniki:

  • 500 g makaronu grubego (świderki, wstążki, kokardki, itp.)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 1 cebula czerwona
  • ok. 400 g pomidorów
  • ok. 20 oliwek (czarnych lub zielonych)
  • 1 kostka sera feta

sos:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz (ewentualnie)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
  2. Ogórek pokrój razem ze skórką w kostkę. Tak samo paprykę i pomidory.
  3. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Ser feta można pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.

Przygotowanie sosu:

Do oregano dodaj czosnek, ocet, oliwę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę, wymieszaj i gotowe.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • makaron np. penne, ugotowany
  • dwie garści krewetek tygrysich
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki thai
  • 1/2 łyżeczki red chili
  • 1 łyżka przyprawy thai
  • 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki),
  • listek limonki (kaffir)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotuj makaron.
  2. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć rozmrożone krewetki, posiekany czosnek i papryczkę, imbir, liść kaffiru, red chili, kolendrę.
  3. Przesmaż chwilę - 2-3 minuty, wlej mleko.
  4. Na sos wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Podsmaż jeszcze chwilę i podawaj.

Makaron z sosem serowym i brokułami

Składniki:

  • 250-300 g makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 200 g sera cheddar
  • 100 ml mleka 3,2%
  • łyżka mąki pszennej typu 500 lub 550
  • do smaku: czosnek, tymianek, wędzona papryka, itp.

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się wody razem z pokrojoną w kostkę cukinią. Chwilę gotuj tak, aby nie rozgotować warzyw i żeby były lekko chrupiące.
  3. W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili aż ser się rozpuści.
  4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Sos mieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy dodaj mniej niż łyżkę.
  5. Zdejmij z ognia, dopraw wedle uznania. Gotowym sosem polej ugotowany makaron i warzywa.

Makaron z warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 gram makaronu świderki
  • 300 ml. przecieru pomidorowego
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i smaż do chwili, aż będą miękkie.
  2. Wlej przecier pomidorowy, odsączoną fasolę i duś przez kilka minut.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka.
  4. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i delikatnie wymieszaj.

Makaron z pesto

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • ok. 125-150 ml pesto
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tarty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • listki bazylii do ozdoby

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Makaron ugotuj zgodnie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przez kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek. Do czosnku dodaj ugotowany i odcedzony makaron.
  3. Dodaj jeszcze dwie – trzy łyżki oliwy, wymieszaj całość i podsmażaj na niedużym ogniu przez około dwie minuty.
  4. Następnie posyp makaron czterema łyżkami drobno startego parmezanu. Wymieszaj dokładnie, aby ser pokrył cały makaron i zdejmij patelnię z ognia.
  5. Do makaronu dodaj pesto i dobrze wymieszaj. Podawaj przyozdobiony listkami bazylii.

Makaron z truskawkami na słodko

Składniki:

  • 500 g makaronu pszennego, bezglutenowego lub czekoladowego
  • 500 g truskawek
  • 500 ml śmietany 18% (może być również roślinna)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Truskawki rozgnieć widelcem lub tłuczkiem tak, aby zostały ich większe kawałki. Wymieszaj z cukrem oraz śmietaną. Śmietanę możesz także zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym.
  3. Gorący makaron połącz z zimnymi truskawkami.

Orientalny makaron ryżowy z imbirem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 cebule białe
  • 6 ząbków czosnku
  • 5-7 cm kawałek imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 2 kapusty pak choi lub kawałek kapusty pekińskiej\
  • 125 g listków młodego szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • sok z 1 pomarańczy – około 120 ml
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sezam do posypania

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Zagotuj wrzątek i namocz makaron ryżowy.
  2. W szklance wymieszaj wodę z sokiem pomarańczowym, cukrem, solą, sosem sojowym, octem i skrobią.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij pokrojony w drobną kostkę obrany imbir, cebulę, czosnek i papryczkę.
  4. Dodaj listki kapusty pak choi i szpinak. Całość zalej sokiem z dodatkami i wymieszaj. Poczekaj aż zgęstnieje i dodaj odcedzony makaron. Danie podawaj posypane sezamem.``

Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 1 słoik suszonych pomidorów z olejem
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub bazylia, tymianek i oregano
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 350 ml wody lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • ser do posypania

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z pomidorów suszonych.
  2. Pomidory pokrój. Do cebuli na patelni wrzuć pomidory i śmietanę z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i nadal podgrzewaj.
  3. W mikserze zblenduj orzechy z wodą, solą i ząbkami czosnku.
  4. W osolonej wodzie ugotuj makaron, zostaw około 300 ml wody. Makaron dodaj do sosu, dolej wodę i wymieszaj. Chwilę podgrzewaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotowe danie na talerzu posyp startym serem.

ZOBACZ TAKŻE:

Dania postne na piątek – przepisy na obiad>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika KataM
    KataMIkona zgłaszania komentarza
    U nas makarony mogą być codziennie. Bardzo lubimy te z lubelli i często je gotuje, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu mamy makaron na stole.
  • Awatar użytkownika carolla
    carollaIkona zgłaszania komentarza
    Ja też uwiebiam suszone pomidory w połączeniu z makaronem, moje dzieci bardzo lubią, bo często kupuje włoski makaron arrighi i dodaję do tego pomidory suszone, usmażoną pierś z kurczaka, szpinak, czosnek i robię sos śmietanowy.
  • Awatar użytkownika carolla
    carollaIkona zgłaszania komentarza
    Ja też uwiebiam suszone pomidory w połączeniu z makaronem, moje dzieci bardzo lubią, bo często kupuje włoski makaron arrighi i dodaję do tego pomidory suszone, usmażoną pierś z kurczaka, szpinak, czosnek i robię sos śmietanowy.