Autor zdjęcia/źródło:
                  Postne dania na piątek – makarony @ pixabay.com                
                           
          
          W piątki nie jadasz mięsa, ale często zastanawiasz się co w takim razie ugotować na obiad lub wziąć do pracy? Odpowiedź jest prosta – makaron! Nie ma nic prostszego i szybszego do przygotowania niż postne dania na piątek z makaronem. Wypróbuj nasze przepisy na makaron w wersji wytrawnej oraz na słodko.
                    
          
            
                Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także bardzo szybki i łatwy sposób na błyskawiczny obiad czy przekąskę.
Nadają się zarówno do lekkich sałatek, jak i sycących dań głównych. Przeważnie podaje się je w wersji wytrawnej, ale spróbuj je także na słodko.
Przepisy są naprawdę proste, nie musisz więc mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, aby je wykonać i cieszyć się własnoręcznie zrobionym daniem. Makarony to świetny i przede wszystkim szybki sposób na domowy obiad dla całej rodziny. A jeśli coś jeszcze zostanie to można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy.
Postne dania na piątek – makarony
PRZEPISY
Sałatka grecka z makaronem
Składniki:
- 500 g makaronu grubego (świderki, wstążki, kokardki, itp.)
 
- 1 papryka czerwona
 
- 1 duży ogórek sałatkowy
 
- 1 cebula czerwona
 
- ok. 400 g pomidorów
 
- ok. 20 oliwek (czarnych lub zielonych)
 
- 1 kostka sera feta
 
sos:
- 4 łyżki octu balsamicznego
 
- 4 łyżki oliwy lub oleju
 
- 1 łyżeczka oregano
 
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 
- sól, pieprz (ewentualnie)
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
 
- Ogórek pokrój razem ze skórką w kostkę. Tak samo paprykę i pomidory.
 
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
 
- Ser feta można pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.
 
Przygotowanie sosu:
Do oregano dodaj czosnek, ocet, oliwę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę, wymieszaj i gotowe.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- makaron np. penne, ugotowany
 
- dwie garści krewetek tygrysich
 
- 6 ząbków czosnku
 
- 2 łyżki oliwy
 
- 3 łyżki tartego świeżego imbiru
 
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki thai
 
- 1/2 łyżeczki red chili
 
- 1 łyżka przyprawy thai
 
- 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki),
 
- listek limonki (kaffir)
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj makaron.
 
- W woku rozgrzej oliwę, wrzuć rozmrożone krewetki, posiekany czosnek i papryczkę, imbir, liść kaffiru, red chili, kolendrę.
 
- Przesmaż chwilę - 2-3 minuty, wlej mleko.
 
- Na sos wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Podsmaż jeszcze chwilę i podawaj.
 
Makaron z sosem serowym i brokułami
Składniki:
- 250-300 g makaronu świderki
 
- 1 brokuł
 
- 1 cukinia
 
- 200 g sera cheddar
 
- 100 ml mleka 3,2%
 
- łyżka mąki pszennej typu 500 lub 550
 
- do smaku: czosnek, tymianek, wędzona papryka, itp.
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 
- Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się wody razem z pokrojoną w kostkę cukinią. Chwilę gotuj tak, aby nie rozgotować warzyw i żeby były lekko chrupiące.
 
- W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go i dodaj starty ser. Mieszaj do chwili aż ser się rozpuści.
 
- Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Sos mieszaj energicznie trzepaczką. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy dodaj mniej niż łyżkę.
 
- Zdejmij z ognia, dopraw wedle uznania. Gotowym sosem polej ugotowany makaron i warzywa.
 
Makaron z warzywami
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku
 
- 1 puszka białej fasoli
 
- 150 gram makaronu świderki
 
- 300 ml. przecieru pomidorowego
 
- słodka i ostra papryka
 
- sól, pieprz
 
- olej do smażenia
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i smaż do chwili, aż będą miękkie.
 
- Wlej przecier pomidorowy, odsączoną fasolę i duś przez kilka minut.
 
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka.
 
- Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron dodaj do warzyw i delikatnie wymieszaj.
 
Makaron z pesto
Składniki:
- 400 g makaronu
 
- ok. 125-150 ml pesto
 
- 2-3 ząbki czosnku
 
- tarty parmezan
 
- oliwa z oliwek
 
- listki bazylii do ozdoby
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj zgodnie według instrukcji na opakowaniu.
 
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż przez kilkadziesiąt sekund posiekany czosnek. Do czosnku dodaj ugotowany i odcedzony makaron.
 
- Dodaj jeszcze dwie – trzy łyżki oliwy, wymieszaj całość i podsmażaj na niedużym ogniu przez około dwie minuty.
 
- Następnie posyp makaron czterema łyżkami drobno startego parmezanu. Wymieszaj dokładnie, aby ser pokrył cały makaron i zdejmij patelnię z ognia.
 
- Do makaronu dodaj pesto i dobrze wymieszaj. Podawaj przyozdobiony listkami bazylii.
 
Makaron z truskawkami na słodko
Składniki:
- 500 g makaronu pszennego, bezglutenowego lub czekoladowego
 
- 500 g truskawek
 
- 500 ml śmietany 18% (może być również roślinna)
 
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
 
- Truskawki rozgnieć widelcem lub tłuczkiem tak, aby zostały ich większe kawałki. Wymieszaj z cukrem oraz śmietaną. Śmietanę możesz także zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym.
 
- Gorący makaron połącz z zimnymi truskawkami.
 
Orientalny makaron ryżowy z imbirem
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
 
- 2 cebule białe
 
- 6 ząbków czosnku
 
- 5-7 cm kawałek imbiru
 
- 1 ostra papryczka
 
- 2 kapusty pak choi lub kawałek kapusty pekińskiej\
 
- 125 g listków młodego szpinaku
 
- 3 łyżki oleju
 
- sok z 1 pomarańczy – około 120 ml
 
- 200 ml wody
 
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
 
- 1/2 łyżeczki soli
 
- 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
 
- 1 łyżka octu ryżowego
 
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
 
- sezam do posypania
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zagotuj wrzątek i namocz makaron ryżowy.
 
- W szklance wymieszaj wodę z sokiem pomarańczowym, cukrem, solą, sosem sojowym, octem i skrobią.
 
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij pokrojony w drobną kostkę obrany imbir, cebulę, czosnek i papryczkę.
 
- Dodaj listki kapusty pak choi i szpinak. Całość zalej sokiem z dodatkami i wymieszaj. Poczekaj aż zgęstnieje i dodaj odcedzony makaron. Danie podawaj posypane sezamem.``
 
Makaron z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu
 
- 1 słoik suszonych pomidorów z olejem
 
- 3 cebule
 
- 3 ząbki czosnku
 
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub bazylia, tymianek i oregano
 
- 200 g orzechów nerkowca
 
- 350 ml wody lub śmietany
 
- sól i pieprz do smaku
 
- ser do posypania
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z pomidorów suszonych.
 
- Pomidory pokrój. Do cebuli na patelni wrzuć pomidory i śmietanę z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i nadal podgrzewaj.
 
- W mikserze zblenduj orzechy z wodą, solą i ząbkami czosnku.
 
- W osolonej wodzie ugotuj makaron, zostaw około 300 ml wody. Makaron dodaj do sosu, dolej wodę i wymieszaj. Chwilę podgrzewaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
- Gotowe danie na talerzu posyp startym serem.
 
 
                 
                    
                    
                 
ZOBACZ TAKŻE: