Opublikowany przez: Kasia P. 2018-02-20 12:51:15
Autor zdjęcia/źródło: Dania postne obiadowe @Zaprojektowane przez Freepik
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie podsuwamy garść sprawdzonych i bardzo smacznych przepisów.
Ugotowane ziemniaki rozgnieć, a potem zostaw do ostudzenia. Dodaj szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj. Formuj z masy podłużne krokiety i obtaczaj w jajku i bułce tartej. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
Soczewicę wsyp do małego garnka, zalej 1 szklanką wody i dopraw solą, a następnie zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości, ok. 15 minut. Następnie do soczewicy dodaj: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i pieprz. Wymieszaj dokładnie i ostudź. Umyj w międzyczasie pieczarki, pokrój drobno i usmaż na patelni, dodając cebulę i masło. Smaż do momentu aż wszystko zmięknie. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj czosnek i natkę pietruszki. Rozdrobnij pieczarkową masę w melakserze i ostudź. Następnie połącz w misce soczewicę, pieczarki, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Potem formuj kotleciki, obtaczaj je w jajku i bułce, smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Pokrój kalafiora na różyczki. W szerokim garnku podsmaż na łyżce oleju przyprawy. Uważaj żeby się nie przypaliły, mieszając je ciągle. Dodawaj do przypraw powoli po łyżce mleka kokosowego. Dodaj w ten sposób 4 łyżki. Dopraw solą, wymieszaj i zagotuj. Dodaj bulion. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj je wraz z kalafiorem do sosu. Zagotuj, a potem gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Na zakończenie dodaj szpinak. Danie najlepiej smakuje podawane z kolendrą i skropione sosem z limonki.
Ugotuj ryż i przesyp do miski do ostudzenia. Soczewicę zalej 1 szklanką wody oraz dopraw solą, a następnie zagotuj w garnku przez ok. 15 minut do momentu aż zmięknie. Dodaj do ugotowanej soczewicy paprykę słodką, ostrą oraz kurkumę, a następnie wymieszaj i ostudź. Ostudzoną soczewicę dodaj do ryżu. Potem dodaj suchą kaszę jęczmienną, wbij jajko i całość wymieszaj. Pokrojoną cebulę zeszklij na patelni przez kilka minut. Zetrzyj marchew i powtórz smażenie, a następnie ostudź. Pieczarki pokrój i smaż przez ok. 10 minut na masełku, a potem dodaj do nich pietruszkę. Ostudzone pieczarki dodaj do składników w misce. Możesz je uprzednio rozdrobnić w melakserze.
Wytnij głąb ze środka kapusty, a potem włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut na delikatnym ogniu. Wyjmij kapustę po ugotowaniu i ostudź ją, a następnie rozbierz na listki. Nakładaj podłużne porcje farszu i zawijaj w gołąbki. Włóż gołąbki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pozostałymi liśćmi kapusty. Wlej zagotowany bulion i piecz pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopniach. Przelej do innego garnka wywar, a następnie dodaj przecier pomidorowy, 2 łyżki koncentratu i oregano z ziołami prowansalskimi. Gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos dodaj do gołąbków
Wytrwałość przyda się nie tylko w kuchni, lecz także z wielkopostnymi postanowieniami. Warto je sobie zadać, by zgodnie ze sobą przeżyć czas zapowiadający zbliżające się święta.
Zrobiłaś lub znasz wybraną z potraw?
Pochwal się w komentarzu pod artykułem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2018.02.25 08:37
haah wszystko wege może się przyjąć. Fajne krokiety, kotleciki robiłam z ciecierzycy, bardzo dobre są!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.