Dania postne obiadowe nie muszą być nudne! Nasze PYSZNE I SPRAWDZONE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania postne obiadowe nie muszą być nudne! Nasze PYSZNE I SPRAWDZONE!

Dania postne obiadowe nie muszą być nudne! Nasze PYSZNE I SPRAWDZONE!

Autor zdjęcia/źródło: Dania postne obiadowe @Zaprojektowane przez Freepik

W ramach wielkopostnych postanowień na kilka tygodni zmieniamy rodzinne menu. Dania postne obiadowe mogą być wartościowe, kolorowe i po prostu zdrowe. Podejmij wyzwanie nie tylko kulinarne, lecz także duchowe i przejdź ze smakiem post.

Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie podsuwamy garść sprawdzonych i bardzo smacznych przepisów.

Przepisy na dania postne obiadowe

Postne krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • 250g ugotowanych ziemniaków
  • 50g liści szpinaku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • do smażenia: masło lub olej roślinny

Wykonanie KROK PO KROKU

Ugotowane ziemniaki rozgnieć, a potem zostaw do ostudzenia. Dodaj szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj. Formuj z masy podłużne krokiety i obtaczaj w jajku i bułce tartej. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony.

Postne kotlety z soczewicy i pieczarek

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 350g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia
  • Przyprawy: ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz.

Wykonanie KROK PO KROKU

Soczewicę wsyp do małego garnka, zalej 1 szklanką wody i dopraw solą, a następnie zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości, ok. 15 minut. Następnie do soczewicy dodaj: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i pieprz. Wymieszaj dokładnie i ostudź. Umyj w międzyczasie pieczarki, pokrój drobno i usmaż na patelni, dodając cebulę i masło. Smaż do momentu aż wszystko zmięknie. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj czosnek i natkę pietruszki. Rozdrobnij pieczarkową masę w melakserze i ostudź. Następnie połącz w misce soczewicę, pieczarki, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Potem formuj kotleciki, obtaczaj je w jajku i bułce, smaż na złoty kolor z dwóch stron.

Szybkie postne curry

Składniki:

  • 450g kalafiora
  • 100g szpianku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 4 plasterki chili, 1 łyżeczka kurkumy i ½ łyżeczki słodkie papryki,

Wykonanie KROK PO KROKU:

Pokrój kalafiora na różyczki. W szerokim garnku podsmaż na łyżce oleju przyprawy. Uważaj żeby się nie przypaliły, mieszając je ciągle. Dodawaj do przypraw powoli po łyżce mleka kokosowego. Dodaj w ten sposób 4 łyżki. Dopraw solą, wymieszaj i zagotuj. Dodaj bulion. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a następnie dodaj je wraz z kalafiorem do sosu. Zagotuj, a potem gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Na zakończenie dodaj szpinak. Danie najlepiej smakuje podawane z kolendrą i skropione sosem z limonki.

Postne gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 100g ryżu
  • 50g kaszy jęczmiennej
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula, por i marchewka
  • 250g pieczarek
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 jajko
  • 1,25 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu i 250ml przecieru pomidorowego z butelki
  • 1 łyżka mąki pszennej, oliwa, masło
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oregano oraz 1 łyżka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU

Ugotuj ryż i przesyp do miski do ostudzenia. Soczewicę zalej 1 szklanką wody oraz dopraw solą, a następnie zagotuj w garnku przez ok. 15 minut do momentu aż zmięknie. Dodaj do ugotowanej soczewicy paprykę słodką, ostrą oraz kurkumę, a następnie wymieszaj i ostudź. Ostudzoną soczewicę dodaj do ryżu.  Potem dodaj suchą kaszę jęczmienną, wbij jajko i całość wymieszaj. Pokrojoną cebulę zeszklij na patelni przez kilka minut. Zetrzyj marchew i powtórz smażenie, a następnie ostudź. Pieczarki pokrój i smaż przez ok. 10 minut na masełku, a potem dodaj do nich pietruszkę. Ostudzone pieczarki dodaj do składników w misce. Możesz je uprzednio rozdrobnić w melakserze.

Wytnij głąb ze środka kapusty, a potem włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez ok. 10 minut na delikatnym ogniu. Wyjmij kapustę po ugotowaniu i ostudź ją, a następnie rozbierz na listki. Nakładaj podłużne porcje farszu i zawijaj w gołąbki. Włóż gołąbki do naczynia żaroodpornego wyłożonego pozostałymi liśćmi kapusty. Wlej zagotowany bulion i piecz pod przykryciem przez 30 minut w 180 stopniach. Przelej do innego garnka wywar, a następnie dodaj przecier pomidorowy, 2 łyżki koncentratu i oregano z ziołami prowansalskimi. Gotuj sos przez 10 minut. Gotowy sos dodaj do gołąbków

 

Wytrwałość przyda się nie tylko w kuchni, lecz także z wielkopostnymi postanowieniami. Warto je sobie zadać, by zgodnie ze sobą przeżyć czas zapowiadający zbliżające się święta.

Zrobiłaś lub znasz wybraną z potraw?

Pochwal się w komentarzu pod artykułem.

 ZOBACZ TAKŻE:

Dania postne na piątek – przepisy na obiad >>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    haah wszystko wege może się przyjąć. Fajne krokiety, kotleciki robiłam z ciecierzycy, bardzo dobre są!