Większość past do zębów zawiera fluor, a właściwie fluorek sodu. Jest tak, bo zawsze słyszeliśmy, że ten dodatek jest niezbędny, by zęby były mocne i zdrowe. Czy jednak jest to prawda? Może są osoby, które powinny unikać past do zębów z fluorem?
Eksperci szacują, że tylko co czwarte dziecko w Polsce spełnia zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczące aktywności fizycznej, ćwicząc co najmniej godzinę dziennie. Sprawność dzieci i młodzieży z każdym dziesięcioleciem systematycznie spada. Na szczęście te statystyki można odwrócić....
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
Sylwester i Nowy Rok to zwykle czas mocnych postanowień o zmianie stylu życia lub nawyków żywieniowych. To także czas, kiedy staramy się bardziej zadbać o nasze zdrowie. Dlatego doskonałym pomysłem na prezent zarówno dla niej i dla niego będzie konsultacja dietetyczna wraz z nowym planem żywieniowym.
29 listopada redakcja Familie.pl uczestniczyła w Olsztynie w śniadaniu prasowym z... kotem Mleczysławem - przedstawicielem programu „Mamy kota na punkcie mleka” kierowanego do uczniów klas I-III szkoły podstawowej, do ich rodziców oraz nauczycieli. Celem programu jest poszerzanie wiedzy na temat wartości...
Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istotnym do zachowania optymalnego zdrowia. Jest on niezbędny do metabolizmu ATP oraz syntezy DNA, RNA czy białek. Magnez bierze udział w kurczliwości mięśni (jest antagonistą wapnia), w termoregulacji organizmu, a także wpływa na prawidłową pracę układów: nerwowego,...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy określa się mianem zaburzeń trawienia. Jak wykazują rożne statystyki dotyka ona...
Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia? Więcej w temacie: Czym...
Witamina D3 inaczej cholekalcyferol, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na jej poziom w naszym organizmie ma wpływ pora roku i nasłonecznienie, które w Polsce niestety czasami jest niewystarczające. Dlatego w naszej strefie geograficznej...
Dzieci uwielbiają zabawy na świeżym powietrzu, a takie wspólne spędzanie czasu wpływa pozytywnie nie tylko na rodzinne więzy – zapewnia też wiele korzyści dla zdrowia. Słońce ma dobroczynny wpływ na organizm w każdym wieku. Promieniowanie UV, jeśli ekspozycja mieści się w granicach tzw. dawki biologicznej,...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Sprawność fizyczna i umiejętności ruchowe pomagają dziecku radzić sobie w różnych sytuacjach życia codziennego. Osoby aktywne fizycznie są lepiej dotlenione, łatwiej jest im się uczyć, rozwijać, pokonywać trudności. Sport uprawiany w dzieciństwie wspiera motorykę, zapobiega...
Każda kobieta w określonym wieku przechodzi etap tzw. przekwitania, czyli menopauzy. Menopauza to naturalne zjawisko fizjologiczne oznaczające ostatnią w życiu kobiety miesiączkę. Jednak żeby ją stwierdzić musi minąć od niej rok bez żadnych więcej krwawień miesiączkowych....
Pierwsze objawy zespołu Pradera-Williego występują już w czasie ciąży, gdy ruchy płodu są znacznie osłabione. Kolejne pojawiają się zaraz po urodzeniu. Od tego czasu do mniej więcej 3. roku życia dziecka obserwuje się objawy, takie jak niska masa urodzeniowa dziecka, obniżone...
Światowa Organizacja zdrowia zaleca minimum dwa lata karmienia piersią dziecka. W Polsce spotykamy się z o wiele krótszą praktyką. Jaka długość karmienia Pani zdaniem jest optymalna dla mamy i dziecka i czy można powiedzieć, że jest to kwestia indywidualna?
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która rozpoznawana jest już u niemowląt. W przypadku tej alergii czynnikiem uczulającym jest białko mleka. Organizm reaguje na nie jak na bakterię lub wirusa i zaczyna się przed nim bronić. Alergia to nieprawidłowa odpowiedz...