Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl 2018-04-03 14:38:00
Autor zdjęcia/źródło: @pixabay Kobieta w ciąży - miłość
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia?
Więcej w temacie: Czym jest nietolerancja laktozy?>>>
Szczególnie istotne jest to w przypadku mam oczekujących na nadejście potomstwa, które poszukują informacji na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, kluczowych dla rozwoju ich maleństwa. Jednym ze sprawdzonych źródeł wiedzy również dla osób spodziewających się dziecka może być Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia. Jednostka ta zwraca uwagę, iż w okresie ciąży, zwiększa się o połowę zapotrzebowanie na składniki odżywcze, dlatego też nie można pominąć w diecie żadnego z nich, ponieważ stanowić one będą pokarm dziecka.
Dlaczego w codziennym jadłospisie kobiet w ciąży żelaznym punktem powinien być nabiał? Produkty mleczne takie jak: mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe, sery żółte są znakomitym źródłem wielu witamin i minerałów. Wśród nich najważniejszym składnikiem jest wapń, na który występuje zwiększone zapotrzebowanie, aż 1100-1200mg/dzień. Pierwiastek ten buduje układ kostny dziecka i jeżeli brakuje go w pożywieniu pobierany jest z organizmu matki. W konsekwencji tego zdrowie kobiety zostaje osłabione i narażone na wystąpienie osteoporozy. Wapń potrzebny jest także do skurczu mięśni, pracy serca i krzepliwości krwi. Zapobiega on także nadciśnieniu u kobiet ciężarnych. Nabiał zapewnia pełnowartościowe białko, które dostarcza aminokwasy potrzebne do prawidłowego wzrostu i kształtowania się narządów w okresie płodowym. Co więcej szeroka gama produktów fermentowanych dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy zarówno mamy jak i malucha chroniąc je przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Ponadto żółty ser wyposażony jest w jod, pierwiastek bardzo ważny w okresie ciąży, zapobiegający wadom wrodzonym i zaburzeniom rozwoju psychosomatycznego dziecka. Dlaczego mamy powinny codziennie sięgać po szklankę mleka? Ze względu na obecność laktozy, cukru mlecznego, który buduje struktury mózgu dziecka.
Jak walczyć z nadwagą i otyłością u dziecka?>>
Okres ciąży to również czas zachcianek i „małego co nieco”. Zamiast ciasteczek i innych kuszących słodkości postawmy na koktajle lub serki z dodatkiem świeżych owoców lub bakalii zapewniających wapń, białko i brak wyrzutów sumienia.
Program „Mamy kota na punkcie mleka” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Więcej informacji na www.kochammleko.pl
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.