Jaskra, to poważna choroba oczu, która polega na powolnym zamieraniu nerwu wzrokowego, a której rozwój jest w większości przypadków...
Grzybica pochwy to choroba wywoływana przez drożdżaki zamieszkujące środowisko człowieka. Bardzo często można je znaleźć na skórze i błonach śluzowych. 80 proc. wszystkich grzybic narządów płciowych u kobiet wywołuje Candida albicans. Grzyb...
CUKRZYCA CIĄŻOWA, zwana cukrzyca ciężarnych- jest spowodowana zaburzeniami gospodarki hormonalnej organizmu w czasie ciąży. Po porodzie zazwyczaj ustępuje, ale może pojawić się w przyszłości lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2. Cukrzyca ciążowa jest zagrożeniem nie tylko dla matki,...
ARYTMIA- zaburzenie pracy serca spowodowane jego przyspieszeniem lub zwolnieniem. Zdrowe serce wykonuje 60-100 uderzeń na minutę. Część z nas sporadycznie miewa arytmię- najczęściej jest to kołatanie, które polega na dodatkowych skurczach serca i jeśli nie zdarza się...
O niepłodności (bezpłodności) mówimy, gdy po rocznym, regularnym współżyciu seksualnym (bez stosowania środków antykoncepcyjnych) nie dochodzi do poczęcia dziecka. Wg statystyk przypadłość ta dotyka jedną na sześć współżyjących...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Zespół Cushinga - jest chorobą endokrynologiczną, dotyczącą kory nadnerczy.Charakteryzuje się, nadmiernym wytwarzaniem kortyzolu w surowicy krwi. Możliwe przyczyny : -guz przysadki mózgowej -gruczolaki nadnerczy -przewlekłe...
Osteoporoza jest chorobą polegającą na postępującym ubytku masy kostnej i dezorganizacji mikroarchitektury szkieletu kostnego, tzn. struktury przestrzennej kości. Wbrew powszechnym przekonaniom, choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet młodych...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: chude mięso, wątróbka, ryby, tuńczyk, łosoś. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, orzechy ziemne i migdały,...
Elektrokoagulacja – metoda elektrochirurgii polegająca na ścięciu białka za pomocą łuku elektrycznego, inaczej zwana wypalanką. Polega na zniszczeniu komórek nadżerki prądem tworzącym łuk elektryczny między końcówką aparatu (koagulatora), a szyjką macicy. Gojenie...
Szałwia lekarska- łacińska nazwa szałwii brzmi salvus, co znaczy zdrowie. Szałwia jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest rejon Morza Śródziemnego. Jest rośliną popularną na całym świecie, przez co uprawianą w wielu krajach. W...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
O czym nie można zapomnieć:- najlepiej pobrać się w tych miesiącach, w których pojawia się litera "r";- warto, by ślub odbył się w kościele, w którym chrzczono pana lub pannę młodą, wróży...