Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Jeśli zadbamy o jakość naszych posiłków, możemy być pewni, że nasz organizm otrzyma dzięki temu niezbędną porcję cennych witamin i minerałów. A różnorodne kolory i tekstury dań zachęcą do próbowania nowych smaków i kolejnych kulinarnych eksperymentów. Żywność BIO - co wybrać? W...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Probiotyki pewnie kojarzysz z tabletkami, które przyjmuje się w trakcie i po antybiotykoterapii lub szczepami bakterii obecnymi w jogurtach? To dobre skojarzenie, bo okazuje się, że te same bakterie, które są obecne w naszych jelitach i regulują pracę przewodu pokarmowego...
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części...
Dlaczego mamy osłabiony system immunologiczny? Na taki stan wpływa kilka czynników m.in. brak słońca za oknem i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, stres oraz nieprawidłowe odżywianie. Często działamy...
Zgodnie ze statystykami cierpi na nie ok. 50% kobiet ciężarnych. Jak dochodzi do ich powstania? Za ich pojawianie się w okresie ciąży odpowiedzialne są hormony płciowe, wpływające na spowalnianie procesów trawienia i osłabiające nieco pracę jelit. Ponadto, powiększająca się macica ma tendencję do...
Przez pierwsze pół roku życia dziecka to mleko mamy jest dla malca najważniejszym i najwartościowszym posiłkiem, a w sytuacjach, gdy mama nie może karmić mleko modyfikowane. Według polskich ekspertów pierwsze pokarmy stałe malec powinien otrzymać pomiędzy 17. a...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Wpływ hormonów na wagę Na sylwetkę u osób po 40. roku życia ogromny wpływ ma gospodarka hormonalna. W przypadku kobiet, które zbliżają się do menopauzy, wahania poziomu hormonów – przede wszystkim estrogenu i progesteronu – nie ułatwiają utrzymania wagi na prawidłowym poziomie. Wielu paniom...
Dla kogo przeznaczona jest suplementacja preparatami probiotycznymi i kiedy powinno się ją stosować? Probiotyki – Definicja WHO Obecnie obowiązującą definicją probiotyków jest ta, którą podały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...
Jelitówka u dziecka, znana również jako grypa żołądkowa lub grypa jelitowa to ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Jej przyczyną są wirusy (szczególnie rotawirusy grupy A oraz rzadziej adenowirusy i norowirusy), więc leczenie jej antybiotykiem jest bezpodstawne. Dziecku możemy...
Testowanie polskich kosmetyków Nacomi cieszyło się ogromną popularnością. Nie dziwimy się, bo te kosmetyki nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze ciekawie wyglądają w swoich opakowaniach retro. Zawierają naturalne składniki, które doskonale wpływają na cerę. Galaretki, jogurty i musy, a do tego...
Katar, kaszel czy ból gardła w oczywisty sposób świadczą o osłabieniu układu immunologicznego, który nie był w stanie zatrzymać infekcji. Jednak oprócz tak widocznych symptomów objawy spadku odporności mogą przybierać bardziej subtelną formę. Jeśli zauważysz u siebie któryś...
Warto jednak pamiętać, że efekty uzyskiwane dzięki nim stanowią szansę na uratowanie zęba, a także chronią pacjenta przed negatywnymi skutkami działania chorób, które leczymy. Aby poczuć się lepiej bezpośrednio przed operacją, warto podjąć pewne kroki, które zapewnią nam nieco więcej spokoju....
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
O ważnej roli mleka dla rozwoju dziecka i mocnych kości, mogliśmy usłyszeć na konferencji prasowej, która odbyła się w ramach programu "Mamy kota na punkcie mleka" w Warszawie. W panelu dyskusyjnym...
Od początku chcemy się wyróżniać – zarówno jakością, jak i smakiem. Dlatego już 2 wrzesnia MedFood startuje ze swoją dietą pudełkową! MedFood Catering będzie obecny na rynku warszawskim, ale w następnych miesiącach pojawimy się także...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Angina wywołana bakteriami paciorkowca jest wyjątkowo dolegliwa. Zwłaszcza latem, kiedy panują nieznośne upały, a dziecko męczy ból gardła, wysoka gorączka i ogólne rozbicie. Angina jest chorobą zakaźną i często nie mamy wpływu na zachorowanie. Czasem jednak anginę fundujemy...