Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-11-05 12:34:46
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Dla kogo przeznaczona jest suplementacja preparatami probiotycznymi i kiedy powinno się ją stosować?
Obecnie obowiązującą definicją probiotyków jest ta, którą podały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Według niej probiotykami określa się żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie zdrowotne. Zalicza się do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei, L. reuteri.) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Probiotykami są również drożdżaki Saccharomyces boulardii. Warto pamiętać, że bakterie te występują fizjologicznie w mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka.
Aby szczep bakterii był nazwany probiotykiem, musi wykazywać szereg określonych cech. Po pierwsze mikroorganizmy musza pochodzić z naturalnej, zdrowej mikroflory jelita grubego człowieka i wykazywać konkurencyjność w stosunku do mikroflory bytującej w przewodzie pokarmowym. Co bardzo ważne, probiotyki muszą wykazywać zdolność zasiedlania i przylegania do nabłonka jelita, aby nie zostały z nich usunięte w krótkim czasie, np. w trakcie biegunki. Równie ważnym aspektem jest udokumentowana historia bezpiecznego i pozbawionego skutków ubocznych stosowania probiotyków. Bakterie probiotyczne muszą być odporne na kwas solny zawarty w żołądku, enzymy trawienne, kwasy żółciowe i bakteriocyny produkowane przez mikroflorę bytującą w przewodzie pokarmowym.
Więcej informacji o działaniu probiotyków można znaleźć na stronie https://wybieramprobiotyk.pl/probiotyki/.
Bakterie probiotyczne ułatwiają przede wszystkim procesy trawienia, uszczelniają jelita i zmniejszają trawiące stany zapalne. Mają także zdolność chronienia mikroflory jelitowej w trakcie trwania kuracji antybiotykowej. Bardzo ważny jest ponadto fakt, że bakterie produkują witaminy – w zależności od szczepu są to, m.in. B12, B1, B2, B9 i K. Równocześnie zwiększają także wchłanianie i dostępność witamin i minerałów m.in. żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu i manganu.
Istotnym argumentem przemawiającym za stosowaniem probiotyków jest również ich rola we wpieraniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, a co za tym idzie, wzmacnianie odporności. Probiotyki mają ponadto zdolność rozbijania toksyn.
Preparaty probiotyczne przeznaczone są dla każdego, bez względu na wiek i płeć, ponieważ mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i wspomagają działanie układu odpornościowego.
Suplementację probiotykami zaleca się osobom przyjmującym antybiotyki, a także będącym po antybiotykoterapii w celu przywrócenia normalnego funkcjonowania flory bakteryjnej jelit. Probiotyki podaje się również przy łagodzeniu objawów biegunki oraz w leczeniu i profilaktyce chorób przewodu pokarmowego. U dzieci probiotyki można stosować już od pierwszych dni życia, nawet u wcześniaków. Ich przyjmowanie jest bezpieczne i skuteczne. Oprócz działań leczniczych probiotyczne szczepy bakterii mają również działanie profilaktyczne.
Uzupełnianie bakterii probiotycznych zaleca się ponadto przy złej diecie czy przedłużającym się stresie. Lekarze często przepisują probiotyki przy nadwadze, aby usprawnić działanie jelit. Bakterie probiotyczne zalecane są także kobietom w celu zapobiegania infekcjom intymnym i niwelowania ich skutków.
Głównym zadaniem probiotyków jest uzupełnianie mikroflory jelitowej wyodrębnionymi, najbardziej korzystnymi szczepami bakterii probiotycznych. Probiotyki są przeznaczone do stosowania przez wszystkich w celu poprawy funkcjonowania organizmu i wzmacniania odporności. Naturalne probiotyki znajdują się w mlecznych napojach fermentowanych: kefirze, maślance, kwaśnym mleku, jogurtach i mleku acidofilnych, a także w produktach kiszonych – kapuście i ogórkach. Źródło probiotyków stanowią także preparaty farmaceutyczne i suplementy diety. Probiotyki w postaci dodatkowej suplementacji powinny być przyjmowane szczególnie przez osoby w trakcie i po antybiotykoterapii, z niską odpornością, problemami trawiennymi oraz przez kobiety w calu zapobiegania infekcjom intymnym.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.