Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-02-25 11:37:12
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części pokarmów, które pochodzą ze zwykłych produktów spożywczych, takich jak cebula, banany, czosnek, skórka jabłek, karczochy, fasola itp. Cząsteczki niestrawionych włókien pokarmowych, przechodzą przez jelito cienkie, co w konsekwencji przyczynia się do uruchomienia procesu fermentacji w dużym jelicie grubym. Probiotyki, stanowią natomiast żywe bakterie, które są podatne na ciepło i na kwas żołądkowy. Są bardzo korzystne dla ludzkiego jelita i dla układu trawiennego. Jakie zadanie mają probiotyki? Pomagają one rosnąć i stymulować dobre bakterie, które znajdują się w naszych jelitach. Cały ten proces wpiera funkcjonowanie zarówno układu pokarmowego jak i korzystnie wpływa na naszą odporność. Probiotyki powstają w sposób naturalny, w procesie fermentacji w niektórych produktach spożywczych. Mówimy tutaj przede wszystkim o kefirze, jogurcie, kapuście kiszonej itp.
Różnica zachodząca pomiędzy prebiotykami a probiotykami
Wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia i dla mikrobiomu naszych jelit, może przynieść uzupełnienie diety w oba te składniki. Probiotyki cechuje ich naturalność i delikatność. Oznacza to, że są one podatne na ciepło i na kwas żołądkowy. Prebiotyki są o wiele silniejsze i bardziej odporne. Nie musimy się martwić tym, że negatywnie będzie wpływać na nie ciepło, kwas trawienny czy też czas. Zadaniem błonnika prebiotycznego jest także odżywianie korzystnych bakterii, znajdujących się już w jelitach oraz hamowanie wzrostu szkodliwych lub nieprzyjemnych drobnoustrojów. Jeśli chodzi o zastosowanie prebiotyków i probiotyków, to wpływ błonnika prebiotycznego jest uniwersalny. Oznacza to, że jest on odpowiedni dla wszystkich, w przeciwieństwie do probiotyków. Te z kolei powinny być dostosowane do stanu naszej flory bakteryjnej. Probiotyki, oprócz wspomagania trawienia, pomagają zwalczać bakterie, które wywołują rozmaite choroby w jelitach. Probiotyki poprawiają również ogólną funkcję immunologiczną i pomagają w efektywnym wchłanianiu się składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Musimy zdać sobie sprawę z tego, że nasze jelita są wypełnione około stu bilionami żywych mikroorganizmów. W momencie, gdy w mikrobiomie występuje zaburzenie równowagi, czyli jednych bakterii jest za mało, a innych za dużo – to zaczynamy po prostu chorować. Musimy się wtedy zmagać z problemami żołądkowo-jelitowymi, zespołem jelita drażliwego lub przerostem flory jelitowej. Zadbajmy więc o to, by w naszej diecie były obecne zarówno produkty o działaniu probiotycznym, jak również produkty o działaniu prebiotycznym. Gdy zmagamy się z obniżoną odpornością, zażywamy antybiotyki lub zakończyliśmy właśnie kurację, powinniśmy wspomagać się dodatkowo probiotykami w kapsułkach.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką www.lightcatering.pl
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.