Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy...
Jest wiele metod żywienia spośród których możesz wybierać, ale dieta zgodna z grupą krwi jest z pewnością jedną z najbardziej bezpiecznych i powszechnych. Jej zwolennicy zwracają uwagę na fakt, że dieta ta jest bardzo urozmaicona i mniej restrykcyjna w...
Prosty i szybki czy wykwintny i wymagający dłuższych przygotowań, każdy niedzielny obiad może być wyjątkowy. Nie wiesz jakie danie tym razem przygotować dla całej rodziny? Mamy dla ciebie pomysł...
Dobry pomysł na weekend lub odrobinę zabawy i relaksu? Tylko z Familie.pl możesz zdobywać zaproszenia na różne rodzinne wydarzenia. Tym razem mamy dla Was wejściówki do kina...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Na początku trzeba ustalić, kto będzie odpowiedzialny za jedzenie na weselu. Najwygodniejszy jest catering, jednak może on najmocniej nadwerężyć portfele młodej pary. Jeśli wesele będzie na około sto osób, to trzeba liczyć się z wydatkiem...
Do polskich zwyczajów należy podawanie 12 dań na stół, łamanie opłatkiem, wkładanie sianka pod obrus, śpiewanie kolęd i wyglądanie pierwszej gwiazdki na niebie jako znaku, że można już zasiąść przy stole. Inne narody też mają swoje charakterystyczne obyczaje związane z...
Dzieci przeważnie wybierają te dania, które znają najlepiej i które wiedzą, że im smakują. Pod tym względem zupy dla dzieci to przede wszystkim tradycyjny...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Tamika to nowo otwarta kawiarnia zlokalizowana na pobliskiej Woli. W urządzonym w skandynawskim stylu wnętrzu kawiarni można się poczuć niczym Alicja w Krainie Czarów. Białe ściany i wpadające przez wysokie okna promienie słońca idealnie łagodzą ferie barw bijącą z kolorowych...
Ospę wietrzną i półpasiec wywołuje ten sam wirus VZV (Varicella-zoster virus), a po zakażeniu pozostaje w organizmie już na całe życie, w postaci uśpionej, aktywując się właśnie w postaci półpaśca w przypadku spadku odporności. Wirus ospy rozprzestrzenia się drogą bezpośredniego kontaktu, kropelkową...
Zdrowa dieta odgrywa kluczową rolę w procesie uczenia się, dlatego warto zastanowić się nad tym, co pakujemy do plecaka, jako przekąski dla naszych dzieci. Codzienna porcja warzyw i owoców, a także ruchu i odpowiedniej ilości wody, pomoże najmłodszym zachować zdrowie i energię na cały dzień. Zobacz,...
Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić...
Witamina D i jej niedobory – jak wpływają na organizm? W organizmie główną funkcją witaminy D (z udziałem jej aktywnego metabolitu, kalcytriolu) jest regulacja wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Witamina D jest również niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...