Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Listek 2021-08-11 16:51:29
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych pomysłów na posiłek dla całej rodziny. Oto one!
1. Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Tagliatelle ze smażonymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to świetna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jego przygotowanie trwa nie dłużej niż 15 min., a potrzebne składniki są dostępne w każdym sklepie. Oto, czego potrzebujemy do wykonania tego smakowitego i sycącego dania: 3 gniazd makaronu typu tagliatelle, 8 sztuk krewetek, 4 pomidorków koktajlowych, 5 czarnych oliwek, 1 ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu do smaku.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy krewetki. Gotujemy tagliatelle w osolonej wodzie przez czas wskazany na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy drobno posiekany czosnek i krewetki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Oliwki kroimy na grubsze plasterki. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z krewetkami, chwilę smażymy całość na wolnym ogniu, dodajemy oliwki i przekrojone na pół pomidorki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
2. Kotlety mielone z płatkami owsianymi
Tradycyjny polski obiad powinien bazować na mięsie. Idealnie sprawdzą się tu tradycyjne kotlety mielone, ale w bardziej nowoczesnym wydaniu z płatkami owsianymi. Do ich przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego z indyka, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 2 jajek, 2 łyżek jogurtu naturalnego, 7 łyżeczek płatków owsianych, pół pęczka świeżego koperku, 1 łyżki oleju rzepakowego i przypraw – soli ziołowej, pieprzu i mielonej słodkiej papryki do smaku.
Mięso mielone przekładamy do większej miski, dodajemy jajka, jogurt naturalny, płatki owsiane oraz posiekany czosnek. Do smaku doprawiamy je solą, papryką i pieprzem, dolewamy niewielką ilość wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oleju aż się zarumieni. Dodajemy ją do mięsa i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na ok. kwadrans, a następnie formujemy z mięsa kotlety i obtaczamy każdy z nich w płatkach owsianych. Kotleciki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż nabiorą złocistego koloru. Na talerzu dekorujemy je świeżym koperkiem.
3. Chrupiące udka z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami
Pozostając przy propozycjach z kurczakiem w roli głównej, kolejny z naszych sprawdzonych przepisów na obiad na szybko to chrupiące udka serwowane w towarzystwie zapiekanych ziemniaków. Do jego realizacji potrzebujemy 4 sztuk udek z kurczaka, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, ziemniaków oraz soli i pieprzu do smaku.
Zaczynamy od umycia udek, natarcia ich solą i pieprzem i umieszczenia w lodówce. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby mięso dobrze zamarynowało się w przyprawach. Następnego dnia obieramy ziemniaki, gotujemy je na półmiękko i posypujemy przyprawą do grilla. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, a całość zalewamy bulionem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia dokładamy ziemniaki i pieczemy całość kolejne 30 min. Serwujemy na gorąco.
4. Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa
Zupy to jedne z najbardziej lubianych i szybkich w przygotowaniu dań obiadowych. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się podawana zarówno samodzielnie oraz jako pierwsze danie. Oto jak przygotować smakowitą zupę krem marchewkowo-pomarańczową w zaledwie 15 minut! Składniki, których potrzebujemy do jej wykonania są następujące: 500 g marchewki, 1 biała cebula, 0,5 l bulionu drobiowego, skórka z 1 pomarańczy i 1 limonki, 2-3 łyżki śmietany 18%, 100 ml oliwy z oliwek oraz przyprawy – całe goździki, mielona kurkuma i imbir.
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wlewamy oliwę z oliwek do garnka i podgrzewamy ją. Podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i dusimy je przez ok. 3 minuty. Następnie dorzucamy goździki i zalewamy całość bulionem drobiowym. Odkrawamy skórkę z pomarańczy i limonki i kroimy je na cienkie plasterki. Rozgrzewamy wodę w rondelku, wrzucamy do skórki z cytrusów, blanszujemy przez 2-3 minuty i odcedzamy. Dodajemy do zupy sok z pomarańczy i mielony imbir, gotujemy przez ok. kwadrans. Bierzemy blender i dokładnie ucieramy wszystkie składniki, podgotowujemy zupę dodatkowe 2-3 min. Na koniec doprawiamy ją kurkumą, dodajemy skórkę z pomarańczy i limonki oraz zabielamy śmietaną.
5. Sałatka warzywna na szybko
Do przygotowania szybkiej sałatki do obiadu potrzebujemy 1 opakowania mixu sałat, pół puszki kukurydzy, czerwonej cebuli, 4 pomidorów, serka greckiego w kostce, sosu sałatkowego w torebce, oleju, wody i octu winnego.
W szklance rozpuszczamy sos sałatkowy, wodę, ocet i olej. Sałatę myjemy i odsączamy z wody, mieszamy z pokrojoną w talarki cebulą, pomidorami, serem i kukurydzą. Dodajemy sos, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gotowe!
~Artykuł powstał we współpracy z https://www.doradcasmaku.pl/
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.