Wielkanocne nowości na Twoim stole!
Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2016-03-01 10:33:51
Te święta nie tylko mogą być pyszne, lecz także możesz uczynić je wyjątkowymi! Sprawdź nietypowe potrawy jakie w tym roku mamy odwagę serwować naszym rodzinom. Wyboru dokonał cały zespół familie.pl. Czy Ty też jesteś gotowa na wybór?
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła niecodzienną i smakowitą potrawę, która może także Was zainspirować do kulinarnych wyczynów! Gotowe na wyzwanie?
WYBÓR ULI - BABECZKI JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki jogurtu (truskawkowego lub naturalnego)
- 1 szklanka mąki pszennej (144 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g roztopionego masła
- opcjonalnie - odrobina barwnika różowego w żelu lub 1 op. budyniu truskawkowego (w miejsce 2 łyżek mąki pszennej)
LUKIER
- 1/4 białka jaja + 1/4 szklanki cukru pudru (lub odpowiednio: 1 białko i 1 szklanka cukru pudru dla większej ilości lukru)
Zdjęcie: Pixabay.com
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:
- Babeczki jogurtowe: jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i białą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę barwnika w żelu jeśli używamy. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników na jednolitą masę lub krótko zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Wyłożyć do 6 foremek i piec przez 20 - 22 minuty. Polukrować gdy są jeszcze ciepłe. Na surowe ciasto można położyć po 2 maliny.
- Lukier: do miseczki włożyć składniki i wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej. Można skrócić czas oczekiwania jeśli jest taka konieczność, lukier też wyjdzie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora