Zupy dla dzieci TOP 5 - SMACZNE I POŻYWNE
Opublikowany przez:
monika.g
2017-06-14 12:47:46
Autor zdjęcia/źródło:
Zupy dla dzieci @ pixabay.com @ Daviles/Freepik
W czasie letnich aktywności dzieci zwykle nie mają ochoty na jedzenie obiadu. Wolą lody, małe przekąski lub słodycze. Jak więc przekonać je do zjedzenia czegoś wartościowego? Świetnym sposobem będzie domowa zupa, w której przemycisz najpotrzebniejsze maluchowi witaminy i minerały. Przedstawiamy najlepsze zupy dla dzieci, które posmakują każdemu.
Dzieci przeważnie wybierają te dania, które znają najlepiej i które wiedzą, że im smakują. Pod tym względem zupy dla dzieci to przede wszystkim tradycyjny rosół i pomidorowa. Jednak zup jest dużo więcej i są świetną opcją na przemycenie w nich składników, za którymi maluchy zwykle nie przepadają takich jak groszek, szpinak czy brokuły. Warzywa te mają mnóstwo cennych witamin i minerałów jednak dzieci widząc je na talerzu zwykle je omijają. Zupa krem może skutecznie rozwiązać ten problem. Również zupy owocowe posmakują maluchom, które oprócz jabłek i bananów nie tkną żadnych innych owoców.
Zupy dla dzieci PRZEPISY
Kosmiczna zupa brokułowa
Składniki:
- opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora i selera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- migdały w płatkach
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj warzywa na wywar.
- Następnie, gdy zmiękną dodaj różyczki brokuła.
- Gotuj ok. 15 minut, a po tym czasie zdejmij z ognia i całość zmiksuj. Dodaj sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
- Migdały zrumień lekko na suchej patelni i posyp nimi zupę na talerzach. Zamiast migdałów możesz użyć grzanek.
Zielona zupa w groszki
Składniki:
- 700 g zielonego groszku (mrożonego)
- 500 ml bulionu
- 2 szalotki
- Kawałek imbiru
- 1 limonka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Szczypta chilli
- Świeża kolendra
- Sól, pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Szalotki pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju kokosowym.
- Świeżą kolendrę posiekaj.
- Do garnka włóż groszek i starty na tarce imbir. Dodaj szalotki i zalej bulionem.
- Całość gotuj przez kilka minut aż groszek zmięknie i wszystko się połączy.
- Do zupy wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Dosyp posiekaną kolendrę (zostaw odrobinę do dekoracji) oraz odrobinę chilli.
- Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną kolendrą.
Księżniczkowa zupa truskawkowa
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 nieduża pomarańcza
- odrobina kardamonu
- listki świeżej mięty (do ozdoby)
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Przesyp do dużej miski.
- Cukier zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj, aby się rozpuścił i utworzył słodki syrop. Wyciśnij do niego sok z pomarańczy.
- Powoli zblenduj truskawki. Następnie dodaj po kolei: jogurt, śmietankę, syrop cukrowy z sokiem z pomarańczy i kardamon. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
- Gotową zupę truskawkową schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj udekorowaną śmietaną i listkami mięty.
Zupa marchewkowe pole
Składniki:
- 3-4 marchewki
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- gotowane mięso z indyka
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół litra wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Drobno pokrojone lub starte warzywa zalej gorącą wodą, dodaj odrobinę oliwy i pod przykryciem gotuj, aż zmiękną.
- Dodaj ugotowane wcześniej mięso z indyka i resztę oliwy, zmiksuj w blenderze.
Ogórkowa świeżość
Składniki:
- kubek gęstego kefiru
- 1-2 ogórki
- odrobina posiekanego koperku
- ugotowane żółtko
- odrobina rozgniecionego czosnku
- szczypta pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ogórki obierz, zetrzyj na drobnej tartce i odciśnij z nich nadmiar soku.
- Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zmiksuj je. Przelej do miseczek.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora