Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli tuż przed gotowaniem zalejemy je wrzącą wodą. Natomiast stare i zwiędłe ziemniaki staną się jędrniejsze, jeżeli namoczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie. A młode ziemniaki, włożone do zimniej...
Mija lato, a wszyscy wiemy, że w porze urlopów i wypadów poza miasto trudno regularnie i w przemyślany sposób się odżywiać. Grille, frytki ze smażoną rybką i inne letnie atrakcje – ciężko przy tym liczyć kalorie, a nie zawsze jest to z...
Inni jadają na mieście, jednak codzienne odwiedzanie restauracji lub jedzenie w nich samotności nie dla wszystkich jest dobrym sposobem na codzienny obiad. Dla zabieganych, którzy wolą jeść wartościowe i odpowiednio przygotowane posiłki...
1. Ser i serwatka Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu. 2. Biała kiełbasa Zanim ją ugotujesz, nakłuj...
Barbara O’Neal była najpierw zapaloną czytelniczką (jako dziecko), potem autorką...
Znalezienie odpowiedniej restauracji, do której może wybrać się cała rodzina, nawet ze swoimi najmniejszymi pociechami, może być nie lada wyzwaniem. I nie mam tu na myśli nawet ceny, jakości czy smaku jedzenia – często...
Dobrze byłoby usiąść spokojnie w święta, napawać się rodzinną atmosferą. Dla pań jest to jednak zwykle czas gonitwy, wielu godzin spędzonych w kuchni, zmywania sterty naczyń, robienia porządków w całym domu, myśleniu o zajączku dla...
Dla każdego: zdrowo Odkąd zaszłam w ciążę zaczęłam jeść śniadania. Wcześniej nie miałam na to czasu i najzwyczajniej ochoty, głód przychodził dopiero około południa. Jednak teraz nie odżywiałam się już tylko dla siebie dlatego śniadania i regularne jedzenie mniejszych...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Dom już wysprzątany, okna pomyte, świeże firanki zawieszone... Pamiętam święta wielkanocne w domu...Mama krzątała się wszędzie, pachniało babką wielkanocną, ja z siostrą zazwyczaj w sobotę malowałyśmy jajka.
Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można...
#zostańwdomu - to zalecana przez specjalistów postawa w czasie pandemii wywołanej koronawirusem. Zachęcamy by jej przestrzegać. Pojawia się jednak pytanie co robić w domu, kiedy nie można pójść do...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także...
Dzieci uczą się przede wszystkim przez naśladownictwo, dlatego przykład i nawyki rodzica czasem stają się najważniejsze w kształtowaniu przyzwyczajeń małego człowieka. Jednak w rozszerzaniu diety niemowlaka to rodzic stanowi to najważniejsze ogniwo na drodze maluch do zdrowych wyborów w przyszłości. Wprowadzając...
Niby prosta sprawa - ugotować jajko. Żaden problem: bierzemy garnek, wodę i wrzucamy jajko. No tak, ale ile czasu gotować jajko na twardo? 5 minut? A może 7 minut? A przede wszystkim, jak sprawdzić czy jajko jest świeże i nadaje się do jedzenia? Zebraliśmy...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...