Czasem wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby gotujące się mleko narobiło szkody. Jak wyczyścić przypalony, czarny garnek. Co powinnyśmy mieć w kuchni pod ręką w razie takiej potrzeby? Najbardziej znana metoda – sól Niestety, sprawdza się ona tylko wtedy, gdy przypalony jest sam spód...
Dziś przyjrzymy się garnkom tytanowym. Co je wyróżnia spośród innych produktów tego typu? Czy warto mieć je w swojej kuchni? Sprawdźmy! Garnek tytanowy, czyli jaki? Jeszcze jakiś czas temu wybór garnków do kuchni był mocno ograniczony, lecz zmiany przyzwyczajeń żywieniowych oraz...
Oczywiście w wielu wariantach doskonałe będą również pojedyncze garnki. To one umożliwią idealnie dopasowanie naczyń do swoich potrzeb. Poza ilością rondelków czy patelni niezwykle ważna będzie ich jakość. To ona odpowiada za to, jak szybko będziemy gotować, czy cały proces będzie komfortowy oraz...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Każdej gospodyni w ferworze przygotowań do rodzinnego spędu, zdarzają się małe i większe katastrofy. A to przypalił się garnek, a to dzieci poplamiły najlepszy obrus, a to choinka zaczęła gubić igły już w wigilię… Poczytaj nasze rady i zostań bohaterką tych świąt!
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Zupy dietetyczne to świetne rozwiązanie nie tylko dla ludzi po ciężkich operacjach, lecz także dla wszystkich tych, którzy chcą rozgrzać...
Wystarczy jeden garnek lub wok, by przygotować obiad w jednym naczyniu. Dzięki różnorodności składników masz duże pole do popisu, gdyż kombinacji jest wiele. Sycące danie, odgrzane następnego...
Tysiące ludzi z mieczami i w kolczugach, wczesnośredniowieczna wioska, ludzie gotujący strawę w kotłach, lepiący garnki, szyjący ubrania i wykonujący biżuterię. Potem nadpływają smocze łodzie i zaczyna się bitwa – to można zobaczyć już tylko podczas Festiwalu Słowian...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Artykuł zawiera lokowanie produktów Jeśli spędzasz sylwestra...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Jako z majonezem, szynka, sałatka wielkanocna, mazurek i żurek stale goszczą na Twoim stole? Bardzo dobrze, bo przecież są pyszne i je lubimy. Nie oznacza to jednak, że nie można wybrać w tym roku z przepisów czegoś wyjątkowego. Przepisy wielkanocne, które...
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...