Opublikowany przez: Familiepl 2021-12-28 10:17:21
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Sebastian Coman Photography on Unsplash
Artykuł zawiera lokowanie produktów
Jeśli spędzasz sylwestra w domu, albo urządzasz domówkę, nasze przepisy na szybkie przekąski na sylwestra będą jak znalazł. Proste i szybkie, a do tego pyszne. Zaskoczą Twoich gości, a smaki dipów, sałatek i przekąsek na długo zostaną w pamięci.
Do naszych przepisów na sylwestra na pewno przydadzą się zdrowe składniki, jak te od marki Pewni Dobrego by Auchan. W jej ofercie znajdziemy między innymi nabiał, przetwory mleczne, mięso, warzywa, owoce i dania gotowe, które pochodzą od polskich, regionalnych producentów i hodowców. Zostały one sprawdzone pod względem jakości i bezpieczeństwa, a marka zadbała również o ekologiczne podejście do procesu produkcji oraz dobrostan hodowanych zwierząt. Potrzebne będą:
Oliwa z oliwek: must have w każdej kuchni
Oliwa z oliwek korzystnie działa na nasze zdrowie – to nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega 3, a także witamin E i K. Zawarte w niej przeciwutleniacze, które niwelują wolne rodniki, mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Oliwa z oliwek powinna znaleźć się w każdej kuchni, w której dba się o zdrowie. Można ją bowiem dodawać do wielu potraw na co dzień, ale również do zdrowych przekąsek na sylwestra. Z powodzeniem doprawisz nią sałatkę warzywną, pyszne będą także koreczki śledziowe z ogórkiem, skropione oliwą z oliwek.
Dobra śmietana: zadaj, aby mieć ją w lodówce
Śmietana może być bazą dla wielu dań i przekąsek także na Sylwestra. Doskonale łączy składniki potraw, ale również nadaje im wyjątkowej, aksamitnej konsystencji. Na co dzień przyda się do zup, dań z makaronem, czy deserów. W przekąskach na sylwestra pyszna będzie w sałatkach – na przykład warzywnej, czy z tuńczykiem i makaronem, ale również w sałatce śledziowej – z cienko pokrojonym śledziem, startym jabłkiem i śmietaną. Sylwestrowi goście będą zachwyceni!
Awokado – owoc do dipów i sałatek
Awokado jest wyjątkowo odżywczym owocem, bogatym w witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Obfituje również w sterole roślinne oraz witaminy i minerały. Można jeść je samo, skropione oliwą z oliwek, albo wykorzystać do pysznych sylwestrowych sałatek i dipów. Możesz podać na sylwestra bardzo prostą sałatkę z zieloną sałatą, pokrojonym awokado i pomidorkami koktajlowymi – spryskaj sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dipy i sosy z awokada radzimy przygotować tuż przed podaniem, aby nie zmieniły swojej apetycznej miętowej barwy.
Paluszki warzywne z dipem oliwkowym
- zielone oliwki - ½ szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża bazylia – ½ pęczka
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana jogurtowa – 100 ml
- sól, pieprz do smaku
- marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia
Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
Dodać oliwę, posiekaną bazylię i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać również śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem, dynią.
Mini hot-dogi z guacamole i salsą pomidorową
- awokado bardzo dojrzałe 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- sok z cytryny 2 łyżki
- sok z limonki 1 łyżka
- płatki chilli 1/4 łyżki
- świeża kolendra 1 mały pęczek
- sól i pieprz do smaku
- dojrzałe pomidory 300 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- bazylia świeża ok. 20 listków
- parówki mini 12 sztuk
- bułki do mini hot-dogów 2 opakowania
Oba awokada przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać. Wszystkie składniki zmiksować z awokado, płatkami chilli, sokiem z cytryny i solą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju przez ok. 10 minut. Następnie zmiksować z pozostałą cebulą, posiekaną bazylią, sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.
Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym
Składniki na pączki:
• 0,75 l mleka
• 0,75 kg mąki
• 3 żółtka
• 30 g drożdży
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
• pieprz do smaku
• 200 g sera Gouda
• olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ średniej papryczki chili
• ½ pęczka szczypiorku
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól do smaku
• 1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu
Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu, oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.
SYLWESTROWE GWIAZDKI CHLEBOWE Z PASTĄ POMARAŃCZOWĄ I PASZTETEM
• pomarańcze – 3 sztuki
• masło – 200 g
• cukier – 200 g
• żółtka jaj – 4 sztuki
• Chleb tostowy – 15 kromek
• dobrej jakości pasztet w kawałku – 500 g
• granat – 1 owoc
• foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach
Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu. Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić gwiazdki za pomocą większej foremki. Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich gwiazdki mniejszą foremką. Gwiazdki z pasztetu ułożyć na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.
Więcej przepisów na pyszne przekąski na sylwestra? Zobacz TUTAJ
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.