Czas na szparagi! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czas na szparagi!

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Pamiętajmy jednak, że jest krótki i trwa tylko kilka tygodni. Dlatego warto w nich rozsmakować. Zwłaszcza, że są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto afrodyzjakiem!

Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis  pochodzi z programu „Świeże smaki z Anną Olson”, emitowanego na antenie Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o godz.13:00 i 18:00.



Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise


Składniki:

  • 1kg  drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łodyżki świeżego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • Sól i pieprz
  • Masło do smażenia
  • Siekany szczypiorek do ozdoby


Sposób przyrządzenia:

Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).

  1. Gdy dojdą odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw aż do podania.
  2. Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe ale nie gorące).
  3. Następnie , nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.
  4. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).
  5. Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).

Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.

Szparagi w tym wydaniu stanowić mogą danie lub wstęp do mięsnego posiłku. Aby jednak nie było zbyt "ciężko" idealnym rozwiązaniem będzie sałatka z grillowaną wołowiną po tajsku wg przepisu Ellie Krieger.


Sałatka z grillowaną wołowiną po tajsku


Składniki:

 

  • 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego na kawałki grubości 2,5cm - 3cm
  • 3 łyżki stołowe soku z limonki
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry lub ostrego sosu czosnkowego
  • 1/2 główki czerwonej sałaty (około 6 szklanek)
  • 3 szalotki, drobno posiekane (około pół szklanki)
  • 1/2 szklanki liści kolendry, opłukanych i osuszonych
  • 1 szklanka liści bazylii, posiekanych na wstążki

Sposób przyrządzenia:

  1. Opłucz i osusz mięso. Włóż mięso do plastikowej torebki z suwakiem lub małego szklanego naczynia.
  2. W średniej misce połącz 1 łyżkę stołową soku z limonki, sos sojowy, olej rzepakowy, brązowy cukier, czosnek, imbir oraz czerwoną pastę curry.
  3. Połowę mieszanki wlej do torebki z mięsem. Szczelnie zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu obracając. Resztę marynaty wstaw do lodówki, przyda się jako dressing do sałaty.
  4. Posmaruj grill tłuszczem i podgrzej. Grilluj steki przez około 5 minut z każdej strony. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej, następnie pokrój na cienkie plastry.
  5. Połącz sałatę, szalotkę, bazylię i wołowinę w dużej misce. Zostaw trochę szalotki do dekorowania. Podziel sałatkę na cztery talerze i udekoruj odstawioną szalotką.


SMACZNEGO!