Ciasta na święta – TOP 5
Opublikowany przez:
monika.g
Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Ciasta na święta
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie innych świątecznych potraw. Poza tym większość bożonarodzeniowych ciast typu piernik musi poleżeć kilka dni, aby zmięknąć i nabrać odpowiedniego smaku. Wśród naszych typów na szczególną uwagę zasługuje połączenie sernika z piernikami oraz pyszne ciasta z orzechami. Znalazło się tu również ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagające pieczenia, ale sami zobaczcie.
Ciasta na święta – TOP 5
TOP 5 - Orzechowiec
Składniki:
- 150 gr masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 16 gr cukru waniliowego
- 125 gr margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200 gr orzechów włoskich
- 100 gr masła
- masa krówkowa
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Połącz i zmiksuj mikserem masło, cukier, jajko, żółtka, mleko, miód, mąkę, sodę i cukier waniliowy.
- Gotową masę na ciasto rozwałkuj na 1 placek i podziel na 3 równe kawałki. Blaszkę o wymiarach 22x27 cm wyłóż papierem a następnie wylep 1 częścią placka. Gotową formę nakłuwaj widelcem. Dwa pierwsze placki piecz około 15 min. w temp 180 stopni w taki sam sposób.
- W czasie pieczenia się placków przygotuj polewę orzechową. W rondelku rozpuść margarynę, cukier i miód. Gdy uzyskasz jednolitą masę dosyp orzechy i zagotuj. Po zagotowaniu masę przelej na trzecią część ciasta wyłożoną już na blaszce do pieczenia. Ostatnie ciasto z masą orzechową piecz również 15 min w temp. 180 stopni.
- Po przygotowaniu wszystkich placków do ciasta przełóż je masą krówkową. Pierwsze upieczone ciasto posmaruj kremem z masy krówkowej zmiksowanej z masłem. Na wierzchu musi znaleźć się ciasto z masą orzechową. Gotowe ciasto odstaw do lodówki, aby zastygło.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
MamaKreatywna
2015.12.21 08:16
Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
-
MamaKreatywna
2015.12.21 08:16
Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
-
Stokrotka
2015.12.18 09:41
Mmmmm ale pyszności..