Ciasta na święta – TOP 5 - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasta na święta – TOP 5

Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.

TOP 2 – Miodownik z orzechami

Składniki na ciasto miodowe:

  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszcoznej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 10 dag orzechów włoskich pokruszonych
  • 5 dag cukru
  • 6 dag margaryny
  • 1 łyżka miodu

Składniki masy z kaszy manny:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4,5 łyżki kaszy manny
  • 22 dag cukru pudru
  • 18 dag masła
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mleko i miód podgrzać do rozpuszcenia i połączenia się obu składników, często mieszając, przestudzić.
  2. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą. Dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier i jajko. Następnie wlać przestudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.
  3. Prostokątną foremkę (9x27 cm, dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 część ciasta (powstanie cieniutki placek ok. 3-5 mm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (piekłam 12 minut).
  4. Pozostałe 2 części ciasta upiec w ten sam sposób. Jeśli mamy 2 takie same podłużne foremki, to proponuję od razu przygotować 2 ciasta i piec razem w piekarniku.
  5. Czwartą część ciasta wylepić foremkę i odstawić na bok (czekamy na masę orzechową).

Wykonanie masy orzechowej:

  1. Na patelni, na małym ogniu roztopić margarynę z miodem i cukrem. Dodać orzechy włoskie pokruszone na kawałki podobnej wielkości i smażyć cały czas na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż margaryna, miód i cukier będą tworzyły jedną klejącą masę, a orzechy będą w niej dokładnie wymieszane.
  2. Gorącą masę wyłożyć na czwarte, surowe ciasto i całość piec w nagrzanym piekarnku ok. 15 minut (piekłam 14 minut) w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić.

Wykonanie masy z kaszy manny:

  1. Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszę mannę i cukier.
  2. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki i dokładnie wymieszać, na koniec krótko zmiksować.

Przekładanie:

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 1 placek, rozsmarować 4 łyżeczki powideł i 1/3 masy z kaszki,
  2. następnie 2 placek, 4 łyżeczki powideł i 1/3 część kaszki,
  3. potem 3 placek, pozostałe powidła i kaszka,
  4. na koniec 4 placek z orzechami, całość można lekko docisnąć.
  5. Ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, aby zmiękło lub pozostawić w chłodnym miejscu (a gdy placki zmiękną, ciasto przechowywać w lodówce).

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika MamaKreatywna
    MamaKreatywnaIkona zgłaszania komentarza
    Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
  • Awatar użytkownika MamaKreatywna
    MamaKreatywnaIkona zgłaszania komentarza
    Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmmm ale pyszności..