Ciasta na święta – TOP 5
Opublikowany przez:
monika.g
Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.
TOP 2 – Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto miodowe:
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszcoznej
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka miodu
Składniki na ciasto orzechowe:
- 10 dag orzechów włoskich pokruszonych
- 5 dag cukru
- 6 dag margaryny
- 1 łyżka miodu
Składniki masy z kaszy manny:
- 1,5 szklanki mleka
- 4,5 łyżki kaszy manny
- 22 dag cukru pudru
- 18 dag masła
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mleko i miód podgrzać do rozpuszcenia i połączenia się obu składników, często mieszając, przestudzić.
- Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą. Dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier i jajko. Następnie wlać przestudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.
- Prostokątną foremkę (9x27 cm, dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 część ciasta (powstanie cieniutki placek ok. 3-5 mm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (piekłam 12 minut).
- Pozostałe 2 części ciasta upiec w ten sam sposób. Jeśli mamy 2 takie same podłużne foremki, to proponuję od razu przygotować 2 ciasta i piec razem w piekarniku.
- Czwartą część ciasta wylepić foremkę i odstawić na bok (czekamy na masę orzechową).
Wykonanie masy orzechowej:
- Na patelni, na małym ogniu roztopić margarynę z miodem i cukrem. Dodać orzechy włoskie pokruszone na kawałki podobnej wielkości i smażyć cały czas na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż margaryna, miód i cukier będą tworzyły jedną klejącą masę, a orzechy będą w niej dokładnie wymieszane.
- Gorącą masę wyłożyć na czwarte, surowe ciasto i całość piec w nagrzanym piekarnku ok. 15 minut (piekłam 14 minut) w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić.
Wykonanie masy z kaszy manny:
- Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszę mannę i cukier.
- Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki i dokładnie wymieszać, na koniec krótko zmiksować.
Przekładanie:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 1 placek, rozsmarować 4 łyżeczki powideł i 1/3 masy z kaszki,
- następnie 2 placek, 4 łyżeczki powideł i 1/3 część kaszki,
- potem 3 placek, pozostałe powidła i kaszka,
- na koniec 4 placek z orzechami, całość można lekko docisnąć.
- Ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, aby zmiękło lub pozostawić w chłodnym miejscu (a gdy placki zmiękną, ciasto przechowywać w lodówce).
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
MamaKreatywna
2015.12.21 08:16
Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
-
MamaKreatywna
2015.12.21 08:16
Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
-
Stokrotka
2015.12.18 09:41
Mmmmm ale pyszności..