PRZEPIS NA GOŁĄBKI: Gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki z kaszą, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z ziemniakami PYCHA - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

PRZEPIS NA GOŁĄBKI: Gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki z kaszą, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z ziemniakami PYCHA

PRZEPIS NA GOŁĄBKI: Gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki z kaszą, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z ziemniakami PYCHA

Autor zdjęcia/źródło: Przepis na gołąbki, Pixabay

Rodzinny przepis na gołąbki znajdziemy w wielu polskich domach. Każdy jest i inny i wszystkie są najlepsze, bo nasze. Jakie są ulubione gołąbki w polskich domach?

Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale  wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki na pięć sposobów - gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki z kaszą gryczaną, gołąbki wegetariańskie i gołąbki z ziemniakami. Każdy proponowany przez nas przepis na gołąbki będzie wyśmienicie smakował  z młodą kapustą.

Przepis na gołąbki - Gołąbki w sosie pomidorowym - tradycyjne

Składniki:

  • 600 g zmielonej wieprzowiny 
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała kapusta (może być także włoska)
  • 1,5 litra bulionu 
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotowany ryż wymieszać z mięsem i drobno posiekaną lub startą na tarce cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wymieszać i uformować dłonią podłużne kotlety.
  2. Kapustę z wyciętym głąbem włożyć do wrzątku do dużego garnka. Gotować przez 10 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut. Po przestudzeniu oddzielić liście, wyciąć zgrubienia i nałożyć przygotowane mięso i zawijać jak na krokiety
  3. Wyłożyć dno dużego rondla liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu i wszystko zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 40 min., do momentu aż kapusta będzie miękka. 
  4. Odlać większość powstałego wywaru, do reszty dodać przecier pomidorowy i mąkę rozprowadzoną wodą. Nie przykrywać, gotować 5-10 min.

Przepis na gołąbki - Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki

  • 400 g ryżu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 duża kapusta włoska
  • 1 średnia cebula
  • bulion
  • olej 
  • sól i pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wykroić z kapusty głąb, brzydkie zewnętrzne liście, jeśli są, wyrzucić. Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i obierać stopniowo głowę kapusty z liści. Liście odłożyć do ostudzenia.
  2. Ugotowany ryż wymieszać z mięsem, podduszoną na oleju cebulą, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić rękami farsz i uformować w podłużne kotlety.
  3. Ostudzone liście oczyścić ze zgrubień, nałożyć farsz i zawijać dosyć ciasno gołąbki jak krokiety.
  4. Ułożyć na dnie dużego gara lub rondla liście kapusty, na nich ciasno położyć gołąbki (jeśli jest ich dużo można warstwami), zalać bulionem, położyć na wierzch talerz dla obciążenia i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie odlać wywar i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 min.


Przepis na gołąbki - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (bez mięsa)

Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska 
  • 400 g kaszy gryczanej palonej
  • 350- 400 g cebuli 
  • 50-70 g suszonych grzybów
  • 400 g pieczarek
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Namoczyć grzyby na noc
  2. Wyciąć z kapusty głąb, kapustę zagotować i usuwać liście jak w przepisie >> Gołąbki z kapusty włoskiej
  3. Ugotować grzyby, rozdrobnić je dowolna metodą np. posiekać nożem. Wywar zostawić, można go wykorzystać na zupę, do sosu lub zamrozić
  4. Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i rozdrobnione pieczarki
  5. Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Wymieszać kaszę, z grzybami, cebulą i pieczarkami, dodać soli i pieprzu. Można dodać trochę płatków owsianych, żeby składniki farszu lepiej się połączyły
  7. Nałożyć farsz na liście i zawinąć gołąbki. Gołąbki gotować w dużym garnku lub rondlu, na dnie ułożyć liście kapusty, a na nie ciasno położyć gołąbki. Zalać wszystko wodą co najmniej do połowy garnka, gotować przez 45-60 min aż do miękkości. Najlepiej podawać polane sosem grzybowym.


Przepis na gołąbki - Gołąbki wegetariańskie z warzywami

Składniki:

  • 1 duża kapusta biała lub włoska
  • 400- 500 g ryżu
  • 5-7 marchwi
  • 3-4 pietruszki
  • 1 pęczek natki 
  • 3 cebule
  • 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • ulubione przyprawy 
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • sól 

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Wyciąć z kapusty głąb i przygotować liście podobnie jak w poprzednich przepisach. Jeśli jakieś liście zostaną można je posiekać i dodać do farszu. Zostawić wywar z gotowania kapusty.
  2. Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu
  3. Posiekać na drobno lub zetrzeć na tarce pietruszkę (korzeń) i marchewkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju
  4. Wymieszać wszystkie składniki farszu: ryż, marchewkę i pietruszkę, fasolę z puszki, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, kapustę jeśli jest, dodać pikantna paprykę i ulubione przyprawy, sól i pieprz. Najlepiej farsz przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki się przegryzły.
  5. Zawinąć gołąbki, ułożyć je ciasno na liściach kapusty w dużym naczyniu żaroodpornym lub garnku, którego można używać w piekarniku, zalać wodą (dodać wywar z kapusty jeśli został), dodać kilka listków laurowych i kilka ziaren angielskiego ziela, zagotować i wstawić na 30 min. do piekarnika na 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.

Przepis na gołąbki - Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 biała kapusta
  • 2 jajka 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • bulion
  • masło 
  • sól i pieprz
  • liście laurowe i ziele angielskie

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Ziemniaki (surowe) zetrzeć na drobnych oczkach jak na placki ziemniaczane, odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Cebulę podsmażyć na maśle i wymieszać z ziemniakami, jajkami, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Kapustę przygotować podobnie jak w innych przepisach. Nałożyć na ostudzone liście farsz i zawijać gołąbki.
  4. Gołąbki dusić pod przykryciem ciasno ułożone w dużym garnku na liściach kapusty, zalane bulionem z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  5. Gołąbki najlepiej smakują ze śmietaną i podsmażonym z cebulką boczkiem lub z ulubionym sosem.

ZOBACZ TAKŻE:

Kapusta - biała, czerwona, włoska. Poznaj niezwykłe właściwości kapusty!>>