Co kraj to obyczaj Anglicy znani są z miłości do Cheddara, w...
Na szczęście nie stoimy na straconej pozycji. Nawet jeśli nie jesteśmy w stanie cały czas kontrolować tego, czy nasz malec biega po podwórku w czapce, to i tak możemy wiele zrobić dla jego...
Średniowieczne czarownice sporządzające swoje wywary miłosne doskonale widziały co robią. Znały właściwości naturalne warzyw i owoców i przez ich odpowiednie połączenia...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Podjadanie między głównymi posiłkami jest naturalne dla nas wszystkich. Nie musimy obawiać się tej skłonności u dzieci o ile nauczymy je sięgać po przekąski nie będące jedynie zastrzykiem pustych kalorii. Przed najbliższymi zakupami,...
Boczki to adipocyty- komórki tłuszczowe, które są ‘magazynkiem’ który tworzy organizm w obawie przed głodem (odziedziczyliśmy to po naszych przodkach, którzy jedli okazjonalnie). Boczki posiadają i kluseczki i dziewczyny posiadające figurę laseczki ;)...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Już od kilku lat w Polsce prowadzone są akcje edukacyjne, które mają propagować zdrowe postawy żywieniowe wśród szerokiego grona odbiorców. Działania takie podejmowane są zarówno przez agencje rządowe, jak i stowarzyszenia producentów różnych branż. „5 porcji warzyw, owoców...
Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy. CZYTAJ TAKŻE: 6...
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Niektóre drzewa i krzewy potrzebują wsparcia Dlaczego stawiamy je na pierwszym miejscu? Znajdują się niemal w każdym ogrodzie i jak wiele innych roślin potrzebują specjalnego przygotowania do zimnych miesięcy. Oczywiście nie wszystkie z nich wymagają ochrony — obowiązek ten dotyczy jedynie...
Mimo wiosennej aury i większej ilość słonecznych dni możemy odczuwać nietypowe zmęczenie, bóle głowy, senność, czy po prostu brak energii. W ten sposób daje o sobie znać wiosenne przesilenie, które może nam skutecznie utrudnić pełną aktywność i zadowolenie z nadejścia wiosny. Jak sobie poradzić z...
Największe zmagania z zaparciami na co dzień toczą Amerykanie, natomiast w krajach afrykańskich występują one sporadycznie. Czym...
Ważnym elementem dbania o zdrowie dzieci i dorosłych jest dieta. Zgodnie z zaleceniami ekspertów od żywienia staramy się zjadać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Teraz kiedy trwa sezon na świeże owoce i warzywa staramy się opierać dietę właśnie na nich....
Rozszerzanie diety niemowlaka to przełomowy moment w życiu każdego dziecka oraz jego rodziców. Chociaż mleko matki nadal pozostaje głównym źródłem pożywienia, stopniowo wprowadzane są nowe smaki. Wszystko po to, by po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko spożywało...