Opublikowany przez: Ewa Mierzejewska 2013-01-23 18:52:43
Największe zmagania z zaparciami na co dzień toczą Amerykanie, natomiast w krajach afrykańskich występują one sporadycznie.
Czym są zaparcia?
Przez zaparcia rozumiemy wolne lub niedostatecze wydalanie kału z jelit. Kał, który jest wydalany cechuje się twardością oraz suchością. O zaparciach mówimy w momencie, gdy stolec wydalany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu.
Czym wywołana jest niemożliwość wypróżnień
Zaparcia są wywoływane najczęściej pewnymi czynnikami. Pierwszym z tych czynników są niezdrowe nawyki żywieniowe oraz zły tryb życia. Osoby, które zmagają się z zaparciami najczęśiej spożywają zbyt dużą ilość tłuszczy zwierzęcych oraz słodyczy. W ich diecie zauważalny jest niedobór witamin, które występują w warzywach i owocach. Często wypijają one za małą ilość płynów.
Drugim czynnikiem zaparć są choroby. Do chorób tych należy cukrzyca, tarczyca, mocznica, choroby płuc, a także nieprawidłowa budowa układu pokarmowego. Zaparcia mogą być wywołane również przyjmowaniem niektórych leków, przetrzymywaniem kalu. siedzący tryb życia, życie w pośpiechu oraz zmiana nawyków.
Sprawdzone sposoby rodziców na zaparcia u maluszków |
Jak zapobiec zaparciom?
Odpowiednia dieta. Podstawowym krokiem ku zwalczeniu zaparć jest włączenie do diety błonnika pokarmowego. Mimo tego, że wbrew pozorom jest on bezwartościową częścią roślin to jest on zbawienny w walce z zaparciami. Jego duża ilość występuje w:
- ciemnym pieczywie,
- kapuście kiszonej,
- fasoli grochu,
- owocach (szczególnie suszonych),
- otrębach,
- razowym makaronie,
- kaszach
- migdałach.
Do diety należy włączyć także produkty probiotyczne (jogurty, maślanki, kefiry), które zawierają dużą ilość żywych bakterii.
Ważnym krokiem ku zapobieganiu zaparciom jest picie co najmniej 2 litrów wody w ciągu doby. Napoje zmiękczają pokarm, który pokonuje drogę z przewodu pokarmowego do jelit.
Aktywność fizyczna. Nie bez znaczenia jest również ruch. Wspomaga on aktywność jelit.
Do lekarza z problemem zaparć należy zgłosić się, gdy:
- W rodzinie występował rak jelita grubego;
- Zaparciom towarzyszy osłabienie, gorączka;
- Doszło do znacznej utraty masy ciała;
- Stolce są smoliste, lub występuje w nich krew utajona.
kilka razy w tygodniu |
|
35,6% |
kilka razy w miesiącu |
|
28,9% |
kilka razy w roku |
|
17,8% |
w ogóle nie mam tego problemu |
|
17,8% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
aneta1114 2013.01.30 10:04
Bardzo ważne jest picie płynów.Moja koleżanka stosowała się co do rad gastrologa i dietetyka ,ale mała piła płynów i niestety problem się nasilił!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.