bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Przedstawiamy rzeczy, które przychodzą matkom do głowy w czasie wychowywania swoich maluchów, ale do których nigdy się nie przyznają. Matka, jak każdy inny człowiek, miewa zachowania i myśli,...
Marchewka zamiast batonika! Batony i chipsy to...
Według badań problem trądziku może dotyczyć nawet 95 proc. chłopców i ponad 80 proc. dziewcząt w okresie dojrzewania. Jednak coraz częściej dolegliwość ta dotyka również kobiety po trzydziestym...
Są one o wiele zdrowsze niż inne popularne przekąski i desery, jak chipsy czy ciastka. Lody zawierają wapń, białko i stosunkowo mało kalorii - 100 g lodów zawiera 178 kcal, a np. 100 g chipsów – 570 kcal.
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Wśród rodziców są zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy dawania kieszonkowego. Ci pierwsi argumentują to tym, że pierwsze powierzone kwoty pieniężne nauczą dziecko odpowiedzialnego dysponowanianimi, natomiast Ci drudzy uważają, że ich pociecha przetrwoni powierzone jej pieniądze na niepotrzebne rzeczy,...
Kiedyś chlubą Polski był brak nadwagi u dzieci. Dzisiaj sytuacja ulega diametralnej przemianie. Wraz ze wzrostem cywilizacji wzrasta problem otyłości dziecięcej. Mimo tego, że według danych statystycznych ilość dzieci z nadwagą w USA jest dwa razy wyższa to i tak nie...
W ciągu dnia szkolnego uczniowie najczęściej zaopatrują się w kawiarenkach i sklepikach szkolnych, gdzie niestety królują słodycze i słone przekąski, które dają złudne uczucie sytości, nie dostarczając przy tym potrzebnych...
Od śniadania do obiadu często długa droga. Często zdecydowanie za długa dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia młodego człowieka. Dzieci nie jadające drugich śniadań mają w przyszłości złe nawyki żywieniowe, są osłabione i nie potrafią skupić...
Już od szkoły podstawowej uczniowie są przyzwyczajani do dużej ilości godzin lekcyjnych oraz dodatkowych obowiązków, np. zajęć językowych lub aktywności sportowej. W efekcie, większość czasu w ciągu dnia dzieci spędzają poza domem, rodzice mają więc ograniczony...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Rozpoczął się kolejny rok dla użytkowników Familie.pl, wszyscy zastanawiają się, co w nim ciekawego będzie działo się. Jak zwykle pierwszy na baczności...