Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Wieczne zmęczenie. Od kilku tygodni chodzę jak neptyk... Jestem zmęczona. Nie wiem, czym to jest spowodowane. Śpię około 9 godzin, biorę witaminy a jak nic tak nic.... Nie mam siły się sprężyć tak, aby normalnie funkcjonować. Każda codzienna czynnośc to ciężka sprawa dla mnie... Macie jakieś...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Są one o wiele zdrowsze niż inne popularne przekąski i desery, jak chipsy czy ciastka. Lody zawierają wapń, białko i stosunkowo mało kalorii - 100 g lodów zawiera 178 kcal, a np. 100 g chipsów – 570 kcal.
Metody tworzenia wyników badań • Metoda ilościowa pozwala określić dokładny poziom danego elementu i wyrażona...
DLA KOBIET Olej z wiesiołka Leczniczymi składnikami...
W czasach naszych przodkiń medycyna nie była rozwinięta, a ciąża dla kobiety była bardzo tajemniczym stanem. Skutkiem niewystarczającej wiedzy medycznej była duża śmiertelność niemowląt. Niewiasta nie wiedząc czym była spowodowana...
Okres wczesnego macierzyństwa jest bardzo ważnym i pięknym okresem w życiu każdej mamy. Jednakże wiąże się on także z wieloma poświęceniami. Opieka nad małym dzieckiem jest bardzo trudna i czasochłonna. Młode mamy cały swój dzień...
jak żyć z bezsennością? Trzeba znaleźć przycyznę bezsenności i próbować ją zwalczyć. Zdecydowanie odradzam przyjmowanie jakichś silnych leków, tylko możemy się uzależnić. Ja jak mam problem z zaśnięciem to przyjmuję Forsen, ktory w swoim składzie ma melisę, która uspokaja, magnez...
Dieta kobiety przed ciążą oraz w pierwszym trymestrze ciąży nie powinna różnić się znacząco od diety kobiety, która nie spodziewa się dziecka i prawidłowo się odżywia. Organizm kobiety w okresie ciąży przygotowuje...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
W ciągu dnia szkolnego uczniowie najczęściej zaopatrują się w kawiarenkach i sklepikach szkolnych, gdzie niestety królują słodycze i słone przekąski, które dają złudne uczucie sytości, nie dostarczając przy tym potrzebnych...
Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...