Opublikowany przez: ULA 2012-12-06 13:37:11
Dieta kobiety przed ciążą oraz w pierwszym trymestrze ciąży nie powinna różnić się znacząco od diety kobiety, która nie spodziewa się dziecka i prawidłowo się odżywia. Organizm kobiety w okresie ciąży przygotowuje się zwiększonej retencji składników odżywczych. Przyswajalność niemalże wszystkich składników odżywczych ulega zwiększeniu. Niemniej trzeba przyłożyć baczną uwagę do pokrywania zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a na niektóre w szczególności.
Budowanie nowych komórek. Od momentu poczęcia następuje różnicowanie, pomnażanie się nowych komórek. W pierwszym trysemestrze ciąży, głównie następuje powiększanie się masy dziecka, w następnych miesiącach głownie zwiększa się masa łożyska, macicy. W pierwszych 20 tygodniach ciąży masa kobiety z dzieckiem wzrasta o około 4kg. Głowna masa komórek składa się z wody, warstwy fosfolipidów, a także z białek, łańcuchów polipeptydowych.
Stan odżywienia kobiety przed zajściem w ciążę wpływa na masę urodzeniową dziecka, innymi słowy na masę komórkową. Kobiety, które charakteryzują się przed zajściem w ciąże lekką niedowagą, rodzą dzieci o około 200g lżejsze od wartości średniej. Matki które mają prawidłową masę ciała rzadziej poronią. U dzieci takich matek rzadziej występują problemy neurologiczne włącznie z opóźnieniem rozwoju fizycznego, wadami wzroku, słuchu zaburzeniami zachowania się trudnościami w nauce.
Żeby zapobiec tym zmianom, kobiety z niedowagą, które poczęły dziecko powinny systematyczne przybierać na wadzę, tak żeby pod koniec ciąży wykazywać 120% należnej masy ciała. Ważnym aspektem jest również zachowanie odpowiednich proporcji między białkami, tłuszczami i węglowodanami. Zapotrzebowanie na energię w I trysemestrze jest większe o około 150 kcal na dobę, czyli nie jest to dużo.
Kobiety, które przed zajściem w ciążę ważą powyżej 120% i powyżej należnej masy ciała cierpią często w okresie ciąży na nadciśnienie, cukrzyce, mają często trudne porody z cięciem cesarskim, a po porodzie mogą dostać krwotoków. Kobiety otyłe zdecydowanie częściej rodzą dzieci otyłe, co wiąże się z podwyższonym ryzykiem urazu podczas porodu, większą zapadalnością na choroby, większą śmiertelnością noworodków.
słone |
|
8,3% |
słodkie |
|
19,7% |
kwaśne |
|
35,6% |
gorzkie |
|
1,5% |
różnie to bywało |
|
18,2% |
nie miałam szczególnie żadnych smaków |
|
16,7% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.