Opublikowany przez: ULA 2012-12-06 13:37:11
Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem do podziałów komórkowych, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, czyli DNA i RNA. Kobiety już przed zajściem w ciąże powinny spożywać produkty bogate w ten składnik lub nawet go suplementować. Niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do niedokrwistości megaloblastycznej lub wad cewy nerwowej. Zobacz jakie produkty spożywcze bogate są w kwas foliowy.
Suplementacja jodem jak i kwasem foliowym w znaczącym stopniu zmniejsza ryzyko problemów zdrowotnych u dzieci. Żywienie przed okresem i w pierwszych jego miesiącach powinno mieć w szczególności na uwadze te składniki. Niedobory jodu mogą przyczynić się do powstawania kretynizmu i nieprawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy. Źródłem jodu są ryby morskie.
Witamina A bierze udział w tworzeniu się nowych komórek, jest niezbędna w tworzeniu się nowego organizmu. Witamina ta także pełni funkcję w procesie tworzenia się i w samym procesie widzenia. Odpowiednia podaż witaminy A może zabezpieczyć przed wystąpieniem przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, rzucawkami, upośledzeniem wzrostu wewnątrzmacicznego dziecka.
Wapń po za tym, że bierze udział w budowaniu układu kostnego to także zmniejsza ryzyko nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i przedwczesnego porodu.
Żelazo jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek, a także zabiera dwutlenek węgla. Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistości, a u kobiet w ciąży także do infekcji dróg moczowych. Dzieci mam, które nie spożywały odpowiedniej ilości żelaza wykazują małą masę urodzeniową, rodzą się przedwcześnie.
Cynk jest niezwykle ważnym składnikiem dla kobiet przed ciążą i w I trysemestrze. W badaniach na zwierzętach wykazano, że niedobory cynku powodują defekty szkieletu i ośrodkowego układu nerwowego. Niedobór cynku powoduje także opóźnienie wzrostu i sprzyja poronieniu. Cynk wywiera również znaczącą rolę w działaniu systemu odpornościowego.
Według badań naukowych duże spożycie magnezu w wczesnym okresie ciąży wieże się z wyższą masa urodzeniową dziecka. Uzupełnienie podaży tego pierwiastka w trakcie ciąży może zmniejszyć ryzyko małej masy urodzeniowej.
Kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 odgrywają niezwykle ważną rolę w budowie układu nerwowego, w tym mózgu i narządu wzroku. Największe zapotrzebowanie na kwasy n-3 przypada na III trysemestr. W szczególności wieloródki, także i pierwszym okresie ciąży i przed porodem powinny zadbać o właściwą podaż tego składnika. Zapasy kwasów n-3 szybko się wyczerpują, może ich nie starczyć na kolejne ciąże.
Arkadiusz Tuwalski
słone |
|
8,3% |
słodkie |
|
19,7% |
kwaśne |
|
35,6% |
gorzkie |
|
1,5% |
różnie to bywało |
|
18,2% |
nie miałam szczególnie żadnych smaków |
|
16,7% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.