Letnie zatrucia i biegunki wcale nie są rzadkością, dlatego dobrze wiedzieć, jak sobie pomóc domowym sposobem. Biegunka jest uciążliwą dolegliwością, która może skutecznie utrudnić nam funkcjonowanie, warto więc zadbać, aby trwała jak najkrócej. Jaki jest domowy sposób na biegunkę? Domowy...
Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...
Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, jednak nasze położenie geograficzne utrudnia – zwłaszcza w okresie od września do kwietnia – wystarczającą ekspozycję na słońce , Proces ten jest dodatkowo zaburzony z powodu stosowania kremów z filtrami...
Dzięki tym pożytecznym publikacjom wiedziałam, co jeść, czego unikać, jak ćwiczyć, co wziąć ze sobą do szpitala, jak karmić, co począć w razie problemów. Mając tak bogate portfolio lektur, czułam się pewniej i mniej bałam tego, co...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Dla kogo przeznaczona jest suplementacja preparatami probiotycznymi i kiedy powinno się ją stosować? Probiotyki – Definicja WHO Obecnie obowiązującą definicją probiotyków jest ta, którą podały w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...
O czym może świadczyć ból brzucha? Bóle brzucha i ich przyczyny Powtarzające się bóle brzucha i skurcze mogą świadczyć o przewlekłej chorobie układu pokarmowego. Najczęściej jednak przyczyną dolegliwości bólowych jest zła dieta mocno obciążająca jelita i wątrobę. Za jedną...
Zmiany skórne, symptomy astmy, czy zapalenia...
Jod magazynowany w tarczycy produkuje tyroksynę i trójjodotyroninę, a to właśnie te hormony tarczycy warunkują procesy zachodzące w organizmie. Dzięki tym procesom prawidłowo może funkcjonować układ nerwowy, mięśniowy, krwionośny, możemy rosnąć, rozwijać się intelektualnie, jak również mieć prawidłową...
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Ci, którzy zawsze czytają składy na etykietkach przed zakupem produktów, wciąż stnowią niszę wśród konsumentów. Kupujemy szybko, niedbale, nie zaprzątamy sobie głowy trudnymi do zapamiętania nazwami barwników, konserwantów, ulepszaczy smaków i innych dodatków do żywności. Dlaczego mimo wszystko warto...
Niemowlęca skóra jest cienka, delikatna i podatna na podrażnienia. Szczególnie pod pieluszką, gdzie działają na nią mocz i kał. Choć producenci pieluch prześcigają się w rozwiązaniach, które pozwalają chłonąć i zatrzymywać wilgoć z dala od naskórka, czasem jednak wystarczy jedna dłuższa przerwa w...
Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
Po wodę najczęściej sięgamy latem, bo jest gorąco, a zapominamy o tym, że organizm należy nawadniać przez cały rok. Jej niedobór może wywoływać poważne dolegliwości. Dziś przekonamy was, że...
Pij dużo mleka! Nie jedz truskawek! Nie jedz pomarańczy! Pij bawarkę! Nie pij alkoholu! Unikaj smażonych! Tylko gotowane! - takie rady słyszysz na każdym kroku. Jesteś już cala skołowana! W rezultacie wychodzi na to, że nie powinnaś jeść nic oprócz marchewki i rosołku. Pomożemy Ci dobrać...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Nietolerancja laktozy często jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Mylnie obie te przypadłości często nazywa się alergią na mleko, ale jedna z drugą ma niewiele wspólnego....
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...