Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki oraz przygotowane potrawy zachowały swoją świeżość, aromat i smak. W tym celu należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Wiele produktów należy trzymać w lodówce sery, warzywa, owoce, jaja. Również wszelkie przygotowane,...
Warto zatem wzbogacić tradycyjny zestaw mrożonek, poczynając od truskawek, jagód, marchewki, po wiśnie,...
Planowanie zakupów
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Maliny, truskawki, jagody, marchewki i morele – wszystkie letnie smaki mamy teraz świeże i w zasięgu ręki. Kto dziś pamięta z jakim utęsknieniem myślimy o nich zimą. A gdyby tak zadbać już teraz o nasze zimowe tęsknoty i zachować smaki lata w dobrej zamrażarce? Może wtedy...
Zakup sprzętu domowego...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Zanim więc ściągniesz mleko, pamiętaj aby dokładnie umyć ręce oraz przygotować czyste, sterylne naczynie. Najlepiej wykorzystać do tego specjalne plastikowe pojemniki lub woreczki do przechowywania pokarmu. Jeśli jednak nie macie ich pod ręką można wykorzystać wysterylizowane w temperaturze co...
Sorbet to idealny deser na gorące dni. Jest lekki, orzeźwiający i łatwy do przygotowania w domu. W przeciwieństwie do lodów, sorbet nie zawiera nabiału, co czyni go świetną opcją dla osób z nietolerancją laktozy lub dla tych, którzy wolą lżejsze desery. Jak robić domowy sorbet? Wystarczy kilka podstawowych...
Zima sprzyja pomysłom na przechowywanie żywności na zewnątrz. Zdarza się, że wystawiamy na balkon niektóre zakupy, jeśli w lodówce czy zamrażalce zabraknie miejsca. Niektórzy przechowują na zewnątrz ugotowany obiad na drugi dzień, a jak czytamy na forach – jest to standard podczas rozmrażania lodówki...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Kto nie lubi lodów? Nie znam takiej osoby. Dlatego na zbliżające się ciepłe dni każdy uwielbia ten pyszny, słodki i przede wszystkim zimny deser, a dzieci są jego wyjątkowymi smakoszami. Jednak Każdy rodzic dobrze wie, że nie każde lody kupione w sklepie są dobre i zdrowe...
Planowanie bożonarodzeniowych przysmaków
Kiedy na zewnątrz upał, a my chcemy zjeść coś lekkiego, najlepsze są sprawdzone przepisy. Dbamy o to by nasze familijne przepisy, które polecamy, zawsze...
Świadome odżywianie to coś czego można się nauczyć. To, codzienny i niekłopotliwy nawyk, który szybko staje się przyzwyczajeniem a nawet stylem życia. Warto poświęcić dłuższą chwilę na zastanowienie, czego tak naprawdę potrzebuje Twój organizm i co mówi Twoje ciało. Nawyki...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...