Jak radzić sobie z alergią? Jakie są jej objawy? Jak dobrze stosowac dietę eliminacyjną i rotacyjną w alergiach? Radzi NATALIA PALMOWSKA, dietetyk firmy MedFood ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Specjalista z niekonwencjonalnym podejściem...
O ile codzienne tracisz ok. 100 pojedynczych kosmyków, nie ma powodów do zmartwień – nie jest to bowiem nadmierne wypadanie włosów. Przyczyny takiego stanu związane są bezpośrednio z cyklem wzrostu kosmyków – przechodzeniem z fazy anagenowej (fazy wzrostu) w fazę telogenową (fazę wypadania). Jeżeli...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Jaki jest najlepszy syrop na suchy kaszel? Wiele osób nie wyobraża sobie innego niż ten, który przyrządzany jest z cebuli według przepisu babci. Nie dość, że jest...
Zdjęcia są tak piękne, że trudno nam wybrać laureata. Prosimy o cierpliwość!
ADHD, jest złożonym problemem, nie obejmuje tylko zauważalnych dla nas symptomów. Wszystkim nam ADHD kojarzy się z impulsywnymi zachowaniami, które nie są akceptowalne. Obok zauważalnych różnic w zachowaniu, osoba z...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzieci i młodzież (4-18 lat) powinny spożywać 3-4 porcje mleka lub jego przetworów dziennie. Natomiast osobom dorosłym zaleca się spożywać dziennie 2-3 porcje nabiału. Pamiętajmy, że warto wybierać polskie...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej.
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Przekąski często kojarzone są z produktami niezdrowymi, które nie wnoszą nic dobrego do naszego organizmu. Jednak wcale tak nie musi być! Przekąski mogą zawierać szereg witamin i składników mineralnych, tylko trzeba wybierać te z dobrym składem. Dlatego...
Już w okresie trwania ciąży możemy działać profilaktycznie i poprzez właściwą dietę przyszłej mamy „zaprogramować” prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego, a także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i otyłości w późniejszym okresie życia dziecka. ...
Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...