Opublikowany przez: Marcin1984 2011-05-12 11:03:44
Bakalie zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Łagodzą dolegliwości żołądkowe, a nawet pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom. Mogą je jeść wszyscy, nawet dzieci, kobiety w ciąży i osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Ci ostatni powinni jednak pamiętać, że dziennie mogą zjeść porcję dostarczającą tylko 100 kcal.
Najczęściej spożywane bakalie to migdały i rodzynki. Te pierwsze są pożywne i sycące, bo mają w sobie sporo białka i tłuszczu. Dzięki zawartoćci składników mineralnych, witaminy E, PP i z grupy B, poprawiają stan włosów, skóry, paznokci, polepszają wzrok, pamięć i koncentrację. Są też skuteczne w profilaktyce miażdżycy. Natomiast rodzynki wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca i mózgu. Korzystnie działają na płuca, żołądek i jelita. Mogą pomóc rzucić palenie oraz w miarę bezboleśnie przejść menopauzę, są polecane sportowcom. Rodzynki zawierają witaminy A, C, E i z grupy B, a także potas, wapń, cynk, żelazo i magnez.
Smaczne i zdrowe są też orzechy włoskie. Zawierają osiem razy więcej witaminy C niż porzeczki i cytrusy. Mają właściwości wzmacniające, stymulujące koncentrację i pracę mózgu, wykorzystuje się je w leczeniu choroby wieńcowej i chorób krwi. Poprawiają też stan skóry, włosłw i paznokci. Zawierają wiele witamin, białka i tłuszczów.
Ubogie w tłuszcz, za to bogate w węglowodany i składniki mineralne są natomiast orzechy laskowe. Poleca się je osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym. Sproszkowane i wymieszane z wodą, miodem lub mlekiem są skutecznym, naturalnym lekarstwem.
Warto też regularnie jeść morele i daktyle. Bogate w cukry proste morele znajdują się nawet w jadłospisie amerykańskich kosmonautów. Zawierają beta-karoten, który pomaga w walce z nowotworami i bólami mięśniowymi. Ze względu na właściwości przeciwutleniające, morele mogą skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Daktyle są równie słodkie jak morele. Mają niewiele witamin, są za to wysokoenergetyczne. Obniżają poziom cholesterolu, mają właściwoćci wyksztuśne i lekko przeczyszczajce.
Anna Banaszkiewicz
Tekst pochodzi z "Informatora medycznego", czwartkowego dodatku do
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
83.4.*.* 2012.05.08 20:28
na zdjeciu widze mojego wroga nr 1 - orzeszki:) wole suszone warzywa w paczkach, ktore tez mozna dostac w supermarkecie np. buraki czy marchewki...zdrowsze to
89.77.*.* 2012.04.09 13:29
wspaniale!!!:) bakalie i czasami tez kupuje Chrupsy jabłkowe...dziecko zajada i mam pewnosc,ze predko nie siegnie po chipsy! - nana
83.27.*.* 2012.03.07 22:17
bakalie sa super! jeszcze ostatnio bardzo lubie podawac moim dzieciakowm Crispy. Są pycha. - Ola z Wrocławia
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.