Najczęściej dzieje się tak dlatego, że są nosicielkami mutacji genu MTHFR. Brzmi skomplikowanie, ale MTHFR to reduktaza metylenotetrahydrofolianowa, czyli enzym przekształcający kwas foliowy do jego aktywnej formy. Kobiety z mutacją genu MTHFR mają obniżoną aktywność tego enzymu. Ich organizm nie...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Podczas odpoczynku pamiętajcie o programie „Mamy kota na punkcie mleka”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i prowadzony przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka....
Czerwone i pachnące truskawki już samym wyglądem zachęcają dziecko do spróbowania. A do tego są prawdziwą skarbnicą witamin. Ale truskawki mogą uczulać, dlatego nie należy zbytnio spieszyć się z tymi owocami rozszerzając dietę niemowlaka. Od kiedy więc truskawki dla dziecka? Postaramy...
Małe dziecko dopiero poznaje świat i samego siebie. Bezustannie się uczy i co chwilę możesz zauważyć, że umie coś nowego. Pomóż mu zdobywać nowe umiejętności i rozwijać się poprzez zabawę i nowe doświadczenia. Podpowiadamy jak to zrobić. Jak...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie....
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Teoria a praktyka… Według raportu przygotowanego...
Wasze sposoby na piękne usta okazały się bardzo ciekawe. Dziękujemy za wszystkie rady i dpowiedzi. Wyłoniono już zwycięzców.
Przeszywający ból Nerwoból to przeszywający ból wzdłuż nerwu czuciowego. Atakuje okolice określonego nerwu – trójdzielnego (twarz), barkowego, kulszowego...
Lato jest wyjątkową porą roku. Oprócz pięknej pogody, słońca i urlopu, daje nam to, co najlepszej dla skóry – świeże owoce i warzywa, z których samodzielnie możemy przygotować domowe maseczki na twarz, szyję i dekolt. A więc drogie dziewczyny i panie, zajrzyjmy do naszego...
Po pierwsze – witaminy & minerały Zimowa dieta wypłukała z naszego organizmu wiele niezbędnych...
Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich, a także w Turcji, Iranie, Chinach i Japonii.Orzech jest drzewem długowiecznym, jednopiennym, o rozłożystej koronie, osiągającym wysokość ponad 30 metrów....
W obliczu szybkiego tempa życia rodziców oraz wszechobecnych restauracji typu fast-food propagowanie wśród dzieci i młodzieży odpowiedniego odżywiania się nie jest rzeczą łatwą. Na szczęście, bardzo dobre efekty w dziedzinie...
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Trzy rzeczy dzielą cię od idealnej wersji samej siebie – zdrowe jedzenie (z naciskiem na większą ilość warzyw, owoców i kasz w codziennym menu), systematyczna aktywność (zacznij od 30 minut spacerowania – każdego dnia, bez wyjątku) oraz właściwa pielęgnacja...