Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2024-09-09 15:14:54
Autor zdjęcia/źródło: Unsplash
Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą to być np. nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe czy cukrzyca typu 2[1]. Dla dziecka – makrosomia płodu, która może prowadzić do powikłań zdrowotnych[2].
Twoje zapotrzebowanie energetyczne w ciąży rzeczywiście się zwiększy, ale w niewielkim stopniu.
Przestrzegaj tych zasad, aby zadbać o zdrowie swoje i swojego maluszka.
W okresie ciąży warto też unikać niektórych produktów. Na liście na „nie” znajdują się przede wszystkim[4]:
Warto też zachować regularność spożywania posiłków. Najlepiej, jeśli w ciągu dnia zjesz ich 5, z 3-4-godzinnymi przerwami pomiędzy[5].
Jakie produkty powinny często trafiać do jadłospisu ciężarnej? Oto kilka ważnych składników.
Tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź, halibut czy makrela, to bardzo dobre źródła kwasów tłuszczowych DHA i EPA, zaliczanych do grupy omega-3. Są one szczególnie ważne w okresie ciąży, ponieważ mają wpływ na prawidłowy rozwój płodu, a zwłaszcza na rozwijanie układu nerwowego dziecka[6]. Wspierają również optymalną pracę serca mamy oraz zachowanie właściwego poziomu poszczególnych frakcji cholesterolu[7]. Warto więc zaplanować posiłek z tłustą rybą morską 1 raz w tygodniu.
W ciąży w Twojej diecie nie powinno zabraknąć dobrych źródeł węglowodanów. Te najważniejsze to produkty pełnoziarniste. Stanowią one świetne „paliwo” dla organizmu, a także dostarczają witaminy z grupy B, magnez, cynk, żelazo i błonnik pokarmowy. Ten ostatni składnik będzie szczególnie ważny w Twoim stanie, bo m.in. wspomaga profilaktykę zaparć[8]. Wybieraj więc np. bułki grahamki, chleby razowe, brązowy ryż czy płatki owsiane.
Wskazówka! Przy spożywaniu produktów bogatych w błonnik pamiętaj o zwiększeniu ilości wypijanej wody[9].
Gdy chodzi o tłuszcze, wybieraj przede wszystkim te nienasycone. Ich świetnymi źródłami są oleje roślinne, np. lniany, rzepakowy czy oliwa. Wzbogać też dietę o orzechy i nasiona, a masło zastąp miękką margaryną kubkową.
Uwaga! W okresie ciąży wybierz margarynę bez steroli roślinnych. Te naturalne związki mają swoje zalety, bo obniżają poziom LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[10]. Jednak kiedy oczekujesz na narodziny dziecka lub karmisz piersią, unikaj ich spożycia[11]. Jeżeli więc wcześniej sięgałaś choćby po Optimę Cardio, teraz zastąp ją inną miękką margaryną kubkową, np. Optima Omega 3 bogatą w kwas ALA z grupy omega-3.
Strączki to świetne źródło roślinnego białka, ale również składników mineralnych – przede wszystkim cynku, żelaza, manganu i miedzi[12]. Są one istotne także w okresie ciąży. Warto więc po nie sięgnąć kilka razy w tygodniu, np. w zamian za mięso.
Warzywa oraz owoce są podstawą każdej zdrowej diety, a w okresie ciąży mogą być szczególnie ważne z uwagi na dużą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego[13]. Sięgaj więc po nie, zwłaszcza w formie surowej i gotowanej. Surówki, przekąski, desery warzywne lub owocowe – to propozycje, którym powiedz zdecydowane „tak”.
W ciąży warto mieć pod ręką szczególnie[14]:
Pamiętaj też, że Twoja dieta w ciąży powinna być przyjemna. Łącz więc smaki tak, jak masz na to ochotę – to można połączyć z dobrym zbilansowaniem posiłków. Życzymy smacznego!
[1] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
[2] https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/choroby/noworodek/67072,makrosomia-noworodek-zbyt-duzy-do-wieku-plodowego
[3] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
[4] https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/jakich-produktow-unikac-w-czasie-ciazy/
[5] https://ncez.pzh.gov.pl/ciaza-i-macierzynstwo/plodnosc-i-ciaza/jakich-produktow-unikac-w-czasie-ciazy/
[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci
[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci.
[8] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
[9] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy
[10] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can
[11] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sterole-roslinne-dobre-ale-nie-dla-wszystkich/
[12] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
[13] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
[14] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.