Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Cholina jest wraz z inozytolem składową częścią lecytyny, która jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.
Cholina – właściwości
- zapewnia prawidłowe działanie mózgu,
- wpływa na pamięć i koncentrację,
- zmniejsza objawy zmęczenia,
- przeciwdziała wolnym rodnikom,
- wspomaga trawienie tłuszczów,
- zapobiega odkładaniu się cholesterolu,
- bierze udział w wytwarzaniu hormonów,
- jest przewodnikiem impulsów nerwowych w mózgu i komórkach.
Cholina w ciąży
Jak widać cholina pełni bardzo wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie, ale najważniejszą z nich jest jej wpływ na modulację genów.
Okazuje się bowiem, że cholina ma właściwości epigenetyczne, oznacza to, że ma wpływ na geny. Podobnie jak kwas foliowy, DHA, selen czy witaminy z grupy B bierze ona czynny udział w procesie przyłączania cząsteczek do nici DNA. Wpływa ona więc na kształtowanie się DNA już w chwili poczęcia.
Z tego powodu jest ona szczególnie ważna dla kobiet planujących ciążę oraz już będących w ciąży. Cholina buduje błony komórkowe i wspiera rozwój układu nerwowego płodu. Duże zapotrzebowanie na nią występuje w momencie zapłodnienia, ponieważ to wtedy proces podziału i rozwoju komórek jest najintensywniejszy. Ma ona również wpływ na prawidłowe funkcjonowanie łożyska i wątroby przyszłej mamy. Zbilansowana dieta kobiety planującej ciążę ma więc wpływ na przebieg całej ciąży, a także rozwój i przyszłość dziecka.
Jak cholina wpływa na rozwój dziecka?
- wspomaga rozwój układu nerwowego,
- pomaga w transportowaniu krwi i substancji odżywczych dziecku przez łożysko,
- chroni DNA płodu,
- zapobiega powstawaniu wad rozwojowych.
Cholina w pożywieniu
Cholina znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ją wątroba, móżdżek, serce, żółtko jaj, a także zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe, orzechy, soja. Jej wrogami natomiast jest cukier, alkohol i kawa, dlatego aby zachować jej odpowiedni poziom najlepiej zrezygnować z tych substancji.
Cholinę powinno się przyjmować wraz z innymi substancjami, które ułatwiają jej wchłanianie i aktywują jej działanie tj. kwasem foliowym, witaminą A, inozytolem oraz kompleksem witamin z grupy B (głównie B6 i B12). Cholina ma wpływ na metabolizm folianów. Niedobór choliny wpływa więc na osłabienie wchłaniania kwasu foliowego. W takim przypadku kwas foliowy traci swoje właściwości.
Cholina - zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie organizmu na cholinę jest wysokie (550 mg – mężczyźni, 425 mg – kobiety), a w okresie ciąży i karmienia piersią wzrasta jeszcze bardziej. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 450 mg, a matki karmiące piersią 550 mg choliny na dobę. Organizm sam wytwarza jej bardzo mało, a w produktach spożywczych jest jej niewystarczająca ilość. Aby naturalnie dostarczyć do organizmu odpowiednia dawkę choliny kobieta ciężarna musiałaby codziennie jeść po 4 jajka lub po 2 kg szpinaku. Jeśli zatem planujesz lub jesteś w ciąży powinnaś przyjmować suplementy diety zawierające cholinę. W ten sposób wpływasz na prawidłowy rozwój układu nerwowego, procesów pamięciowych i psychologicznych oraz większą odporność twojego dziecka.