Zima powoli odchodzi w niepamięć, dni są dłuższe i cieplejsze, a co za tym idzie przypływa nam więcej energii do działania i chęci zadbania o siebie. Stawiamy sobie nowe cele: zdrowsza dieta, więcej ruchu czy zrzucenie kilogramów, które przybyły podczas zimowych wieczorów. Chcemy oczyścić swój organizm,...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Najczęściej występuje postać plackowata, powodująca występowanie ognisk chorobowych pod postacią czerwonych „blaszek” pokrytych srebrzystą łuską, które występują...
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
Dlaczego ruch w wieku przedszkolnym jest ważny? Okres przedszkolny to moment, w którym dziecko rozwija się niezwykle intensywnie i dynamicznie. W tym czasie odpowiednio dobrana aktywność fizyczna będzie stymulować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu: usprawni i wzmocni...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
ARTYKUŁ SPONSOROWANY Jesień z pewnością można uznać za pewnego rodzaju test odporności dla naszego organizmu, jednak jest wiele sposobów, aby zdać go celująco! „Na cebulkę”, czyli moda w jesiennym wydaniu Jesienią decyzje dotyczące...
Dynia, która jest u nas jesiennym warzywem sezonowym, to niezwykle delikatne warzywo, bogate w składniki odżywcze i mineralne. Powinna się znaleźć w diecie niemowlęcia już dość wcześnie, a dzieci zazwyczaj ją uwielbiają. Od kiedy można podawać dziecku dynię? Od kiedy dynia dla dziecka? Podaj...
Dzieci również mogą cierpieć na przesilenie wiosenne, są wówczas bardziej zmęczone i mają mniej energii. Ale nasze Mamy-Testerki już wiedzą, jak zapobiegać niedoborom witamin i minerałów u maluchów,...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup:...
Okres wiosenny oznacza, że nasz organizm narażony jest na duże zmiany temperatur, deszcz, wiatr, czasem jeszcze mróz oraz suche powietrze. Nie sprzyja to naszemu zdrowiu, co widać po nawracających przeziębieniach. Sięgamy po kolejne lekarstwa, które na chwilę przynoszą ulgę, bo działają jedynie na...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Warzywa jako podstawa zupy Podstawą wielu zup, szczególnie tych w formie kremów są warzywa. Dlatego jest to danie, które możemy wykorzystać do wzbogacenia naszej diety w te cenne produkty. To także sprytny sposób na to by przemycić je do jadłospisu jeśli nie lubimy warzyw w...
Kazdy z nas zna kogoś, kto zaczynał kilka razy dietę ale nigdy w żadnej nie wytrwał. Dietetyk Justyna Posłuszna w swojej praktyce wielokrotnie spotyka się z różnymi przykładami i wymówkami. Teraz podpowiada, co możesz zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia, by wytrwać...
Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...
Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie? Podczas...