Wielkanoc jest w kościele katolickim świętem niezwykle radosnym, które obchodzi się zgodnie z tradycją. Niedziela Wielkanocna, to zakończenie Wielkiego Postu, który jest jednocześnie okresem zadumy wśród chrześcijan. Dzień wcześniej, w Wielką Sobotę, tradycyjnie święcimy koszyki wielkanocne z pokarmami....
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
WARTO TROCHĘ USPOKOIĆ SYTUACJĘ I OBALIĆ PEWNE MITY. Mamy dla Was bardzo ważną informację dotyczącą zakupów! Unikajcie proszę wychodzenia z domu, ale wiadomo że podstawowe zakupy są nam niezbędne do funkcjonowania. Od kilku dni pojawiają się niezwykle groźnie brzmiące doniesienia mówiące,...
Kuchnia włoska pozostaje od lat wierna tradycji, czerpie z dobrodziejstw swojego kraju oraz kreatywności kucharzy. Każdy region wyróżnia się własnymi specjałami, które można zjeść też w restauracjach w całej Polsce – np. pizzę w Tychach (https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point),...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Do tego jako Polacy mamy tendencję do przesadzania ze środkami przeciwbólowymi jak i niesprawdzonymi suplementami diety co również nie pozostaje bez wpływu na wątrobę. Na szczęście jest coś czym możesz się wspomóc. Wątroba: wielki filtr toksyn Wątroba to jeden z największych...
Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Często dbając o zdrowie rodziny, a szczególnie dzieci, kupujemy żywność ekologiczną, pozbawioną konserwantów. By zachować ich świeżość jak najdłużej, wkładamy wszystko do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Niektórym produktom wręcz szkodzi niska temperatura i wilgotność panująca w lodówce. Zobacz...
Jedni chodzą na szalone imprezy i zostawiają dzieci u dziadków, a drudzy po prostu lubią spędzać Sylwester w domu z dziećmi, prawda? To doskonała pora na to żeby rodzina miała więcej czasu dla siebie i świetnie się bawiła w swoim gronie. Sylwester...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Prekursorką ruchu „zero waste” jest mieszkająca w Stanach Zjednoczonych Bea Johnson. W książce "zero waste home" opisuje jak nauczyła się robić zakupy i wykorzystywać odpady, tak że zebrane w jej domu w ciągu roku śmieci mieszczą się w jednym słoiku! Jak wprowadzić styl życia „zero...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...