Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna. Znajduje również zastosowanie w kulinariach. Surowe owoce są niejadalne z powodu gorzkiego smaku i zawartości trującego składnika -...
Kwasy alfa-hydroksylowe, popularnie nazywane kwasami AHA znajdują obecnie coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Ich dobroczynne działanie...
Test obciążenia glukozą (GTC) to badanie, które wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży, a polega ono na doustnym przyjęciu rostworu składającego się z 50 g glukozy (kupuje się ją w aptece) i 150 ml wody. Jest to badanie sprawdzające, które pokazuje w jakim stopniu organizm...
Wybór menu na własne wesele nie jest łatwy. Trzeba podjąć decyzję za wielu osób. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji, jednak ważne, żebyście...