Maliny, truskawki, jagody, marchewki i morele – wszystkie letnie smaki mamy teraz świeże i w zasięgu ręki. Kto dziś pamięta z jakim utęsknieniem myślimy o nich zimą. A gdyby tak zadbać już teraz o nasze zimowe tęsknoty i zachować smaki lata w dobrej zamrażarce? Może wtedy...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Dziękujemy wszystkim za wzięcie udziału w konkursie.
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Czosnek dla dziecka ze względu na swój specyficzny smak i zapach może nie odpowiadać maluchowi. Jednak główną przyczyną, dla której nie powinnaś zbyt wcześnie wprowadzać go do diety malca jest to, że może on powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Na początek, zaopatrz się w kilka gatunków ziaren kaw, naczynie z wodą...
Warto zatem wzbogacić tradycyjny zestaw mrożonek, poczynając od truskawek, jagód, marchewki, po wiśnie,...
Jesień i zima to czas przeziębień i spadku odporności. A co za tym idzie infekcji, bólu i drapania w gardle, ale również przesuszonych śluzówek w ogrzewanych pomieszczeniach. Na poprawę odporności u dziecka polecamy zbilansowaną dietę, nieprzegrzewanie a także ruch na świeżym powietrzu. Natomiast...
To, że karmienie piersią jest dla maluszka najlepsze już wiemy. WHO zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka.
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Czy ktoś z Was pamięta jeszcze kompot, który pojawiał się zawsze po obiedzie? Gotowany był z dojrzałych sezonowych owoców. Latem wprost z garnka, czasem nawet nie zdążył się dobrze schłodzić, a zimą ze słoików. Jakiś czas temu domowe kompoty zastąpiły soki w kartonach....
Kawa jest napojem świetnie znanym na całym świecie. Do niedawna traktowana była jako używka. Teraz naukowcy zalecają nam, by codziennie wypijać 3-5 filiżanek (!) tego czarnego, aromatycznego cuda. Dlaczego? Okazuje się, że kawa zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia...
W ubiegłym roku uczestniczyłam w Festiwalu Prawdziwej Czekolady,który odbył się w Łodzi w willi "u Milscha". Na spotkanie przybyło sporo osób,które zasiadły w pięknej sali,przy ślicznych lakierowanych stolikach.Trzeba przyznać,że wystrój...
Od słodkich, przez słone, aż do kwaskowatych – Polska obfituje w produkty regionalne o różnych smakach. Warto choć raz w życiu ich spróbować i choć nie muszą być jedyną motywacją do tego, by udać się na rodzinną wycieczkę, warto ze skosztowania tych tradycyjnych produktów...
Rozszerzanie diety niemowlaka to przełomowy moment w życiu każdego dziecka oraz jego rodziców. Chociaż mleko matki nadal pozostaje głównym źródłem pożywienia, stopniowo wprowadzane są nowe smaki. Wszystko po to, by po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko spożywało...
Nagrody wędrują do: Sonko, aniatoja88, lilixm, ona22y, Marta Borowska, Joanna Kryla
Przepis tradycyjny na barszcz czerwony Przedstawiamy Wam...