Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Dlaczego warto kupować w sklepie ze zdrową żywnością? Produktów żywnościowych w hipermarketach nie brakuje, jednak zwykle zawierają one sporo zbędnych dodatków, które nie są dobre dla zdrowia człowieka. Wybór żywności ekologicznej i biodynamicznej...
Na co dzień bywa tak, że czasem nie mamy czasu na poświęcanie odpowiedniej ilości czasu tym, na których najbardziej nam zależy. I różne przyczyny powodują taki stan rzeczy - dużo pracy, domowe obowiązki, ale też wciągająca książka, czy filmy, które pochłoną nasz cały wolny czas. Sytuacja dodatkowo...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Kolka - typowa dolegliwość niemowląt Kolki są typowym objawem u większości niemowląt. Występują między 2. a 4. tygodniem i kończą się około 4. miesiąca. Częściej dotyczą niemowląt karmionych butelką niż piersią, ponieważ połykają one z mlekiem więcej powietrza. Objawy kolki to: regularne...
Polska marka Helpa proponuje duży wybór kasz produkowanych ze zbóż pochodzących z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Znajdziesz wśród nich wyselekcjonowane produkty, które są produkowane w Polsce, nie zawierają w składzie cukru,...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
W 11 miesiącu życia dziecko coraz sprawniej się porusza. Podejmuje samodzielne próby utrzymania pionowej pozycji ciała, a zwinne paluszki potrafią podnosić nawet najmniejsze okruszki z podłogi. Maluch umie już mówić “nie”, a rozszerzanie diety nabiera...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Obecnie coraz więcej osób – szczególnie rodziców – zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem swojej rodziny. W zmianie nawyków żywieniowych mogą im pomóc ekologiczne kasze pozyskiwane z polskich niskoprzetworzonych zbóż. Takie produkty ma w swojej ofercie marka Helpa, założona przez lekarza i dietetyka. Polskie...
Pora spania w Twoim domu przyprawia Cię o palpitację, a maluch zaczyna być zestresowany gdy tylko słyszy: pora spać. Pocieszymy Cię, w wielu domach dzieje się dokładnie to samo. Przedszkolaki i nieco starsze dzieci jak ognia unikają końca dnia i super zabawy. Zasypianie jest dla nich nudne i … męczące....