Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Objawy przeziębienia, takie jak kaszel, katar, ból głowy i gardła, wpływają nie tylko na Twoje ciało, ale również samopoczucie. To zupełnie naturalne, że gdy coś dolega Twojemu organizmowi, czujesz rozdrażnienie, ogólne rozbicie, osłabienie czy brak koncentracji. Dostępne w aptekach leki, np. przeciwbólowe...
Czarna kawa delikatnie pobudza, dlatego tak bardzo lubimy ją pić rano i po posiłkach. Zauważono, także, że poprawia samopoczucie - już sam jej aromat budzi miłe skojarzenia, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, i nowotworów oraz przyspiesza...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo...
Zwłaszcza kuchnia wydaje się miejscem przeznaczonym do stosowania naklejek. Zapraszamy do lektury, w trakcie której dowiesz się jakie są najmodniejsze naklejki dekoracyjne dedykowane do kuchni oraz dlaczego warto stosować te ozdoby. Jak działają naklejki na ścianę? Naklejki...
Integracja sensoryczna jest szerokim pojęciem dotyczącym prawidłowego przetwarzania informacji przez mózg. Zbyt intensywne doświadczenia mogą sprawić, że dziecko będzie niespokojne, nerwowe i bardzo ruchliwe. Z kolei, kiedy maluch nie odczuwa prawidłowo bodźców, zachowuje się apatycznie i nie reaguje...
Alergia krzyżowa jest dodatkowym elementem uczulenia na alergen podstawowy – na przykład na pyłek brzozy. W jej wyniku okazuje się czasem, że osoba uczulona zareaguje uczuleniem na zupełnie inny składnik, niż dotychczasowy alergen. Dzieje się tak dlatego, że niektóre alergeny reagują krzyżowo....
Czosnek dla dziecka ze względu na swój specyficzny smak i zapach może nie odpowiadać maluchowi. Jednak główną przyczyną, dla której nie powinnaś zbyt wcześnie wprowadzać go do diety malca jest to, że może on powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Afty u dzieci to bolesne nadżerki, czyli ubytki w jamie ustnej. Mają one postać białej lub szarej plamki otoczonej czerwoną, zapalną obwódką. Pojawieniu się aft może towarzyszyć powiększenie się węzłów chłonnych. Afty u dzieci przeważnie występują pojedynczo, ale mogą...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Święta Bożego Narodzenia musza pachnąć. To już tradycja, że w domu pachnie choinką, karpiem, no i oczywiście pysznymi, korzennymi pierniczkami! Nasz przepis na dobre pierniczki na Boże Narodzenie jest prosty, więc możesz je zrobić razem z dziećmi. Będzie przy tym mnóstwo frajdy...
Pizza? Nie tylko towarzystwo! Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Wspólne robienie ludzików z kasztanów nie jest już tak populaną rozrywką jak jeszcze kilka dekad temu. Dla tych, którzy obawiają się, że nie starczy im wyobraźni do wznowienia tej pięknej jesiennej tradycji, przygotowaliśmy ten oto krótki przewodnik po kasztanowym chałupnictwie. Czym zrobić...
Kuchnia retro — czyli jaka? Czym powinna się charakteryzować kuchnia w stylu retro? Królują tutaj kolory. W kuchniach retro spotkać można się zarówno z pastelami, jak i wyrazistymi barwami — czerwienią, pomarańczą czy limonką. Dodatki w stylu retro najczęściej mają zaokrąglone, pękate kształty....
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Najczęściej występuje postać plackowata, powodująca występowanie ognisk chorobowych pod postacią czerwonych „blaszek” pokrytych srebrzystą łuską, które występują...
Z tą jesienią jest trochę tak, że bywa niewdzięczna dla naszej skóry. Z jednej strony raczy nas (jeszcze) ciepłymi i słonecznymi dniami, a wraz z nimi (niestety) szkodliwym promieniowaniem UV, z drugiej zaś funduje twarzy oraz dłoniom wiatr i mróz, które przesuszają i odwadniają naskórek. W jaki sposób...