Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Familiepl
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco na nasz organ. Ale czy musimy rezygnować z tego typu biesiad? Nie! Ale warto wiedzieć, jak wspomóc wątrobę w tym ciężkim dla niej okresie.
W codziennym życiu, w pośpiechu zapominamy, że nadmiar jedzenia, które często jest niezdrowe a także używki, mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na wątrobę, która stara uporać się z dostarczonymi z nimi toksynami. Podczas grillowania należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość spożywanego jedzenia, a przede wszystkim na jego jakość.
Wątroba umiejscowiona jest po prawej stronie jamy brzusznej pod przeponą (okolice podżebrza), jest największym i niezwykle ważnym organem w organizmie człowieka. Choć potrafi się regenerować sami również musimy o nią dbać, bo pełni wiele istotnych funkcji, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Do funkcji wątroby należy: wytwarzanie, uwalnianie i gromadzenie glukozy, przekształcanie węglowodanów oraz białek w tłuszcze, wiązania lipoprotein oraz fosfolipidów, wytwarzanie białek i synteza cholesterolu, gromadzenie żelaza oraz witamin A, D i B12, produkowanie żółci niezbędnej do trawienia pokarmu, neutralizacja toksyn (WĄTROBA DZIAŁA JAK FILTR DLA ORGANIZMU).
Wątroba jest organem, który nie posiada receptorów czuciowych, dlatego tak trudno rozpoznać jej dysfunkcję. ]1-3]. Jak zatem rozpoznać, że nasza wątroba nie działa prawidłowo ?
Do objawów które mogą świadczyć o dysfunkcji wątroby zaliczamy:
Wiele uszkodzeń wątroby nie daje żadnych objawów, przez co często choroby tego narządu wykrywane są bardzo póżno, co niesie za sobą poważne konsekwencje. Dlatego kluczową kwestią jest regularne wykonywanie badań krwi i oznaczanie: białka całkowitego, bilirubiny całkowitej, prób wątrobowych (ALAT, ASPAT). Dopiero wtedy możemy przekonać się, czy odpowiednio dbamy o nasz narząd [1-3].
Aby odpowiednio zadbać o wątrobę w okresie grillowym należy przestrzegać kilku zasad:
Dla zdrowej wątroby - Floradix na Wątrobę
Floradix na Wątrobę jest tonikiem, który zawiera w swoim składzie wiele ważnych składników ziołowych: karczoch, mniszek lekarski, kurkumę i inne gorzkie zioła - goryczka i imbir. Skutecznie dobrany skład wspiera pracę wątroby i wspomaga prawidłowy przepływ soków trawiennych. Dobrze wpływa również na pracę jelit.
Więcej na >> www.floradix.pl
Jednym z najważniejszych składników produktu jest karczoch. Zalety gorzkich substancji zawartych w liściach karczocha zostały uznane i docenione już w XVI wieku. Liście karczocha stanowiły dawniej środek wspomagający trawienie i działanie wątroby. Karczoch przyczynia się także do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.
A dodatkowo zawarty w preparacie Mniszek lekarski przyczynia się do zwiększenia apetytu i dobrego trawienia. Floradix na Wątrobę jest suplementem diety skierowanym do osób, które odczuwają dyskomfort trawienny i chcą wspomóc pracę swojej wątroby. Floradix na Wątrobę jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Autor artykułu:
Dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety ketogenicznej.
Piśmiennictwo:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.