Kolacja na Sylwestra powinna być w formie„szwedzkiego bufetu”. Przygotuj ją wcześniej. Rozmaite przekąski i przystawki powinny cieszyć oko kształtem i różnorodnością. Przygotowując zimne przekąski na imprezę zrób koniecznie pokaźniejsze zakupy. Łatwo bowiem przewidzieć,...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Jesień pachnie naturą! Także w naszym konkursie kosmetycznym możesz zafundować sobie odrobinę relaksu z pachnącymi pomarańczami lub goździkami płynami do kąpieli, czy miodowymi balsamami. Natura pomoże otulić i zadbać zarówno o skórę maluszka, jak i mamy. Mamy również zestawy dla skóry z problemami....
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Witamina D pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Liczne badania wskazują, że pomaga ona budować mocne kości i zęby, zapobiega udarom i zawałom, chroni również przed rozwojem niektórych nowotworów. Nieoceniona jest, także, rola witaminy D w budowaniu odporności organizmu, tak, aby skutecznie...
Rozszerzanie diety niemowlaka to początek trudnej, ale niezwykle ważnej kwestii odżywiania małego dziecka. Każdy rodzic chce żeby maluch jadł to, co zdrowe, dlatego nad każdym nowo wprowadzanym do jadłospisu malucha produktem zastanawia się i analizuje: czy dziecko zaakceptuje...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...
Na przekór rutynie
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem kosmetyków, ale każda zadbana kobieta wie, że nie ma to jak domowa receptura. Tym razem przyjrzymy się temu jak wybierać i stosować domowy peeling do twarzy i ciała. Domowy peeling do twarzy...
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne....
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Wybierając odpowiednie kosmetyki dla noworodka zasada jest prosta: im mniej składników, tym lepiej dla malucha. Trzeba zwracać uwagę na to, co dany kosmetyk ma w swoim składzie. Duża ilość...
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że można w łatwy i najważniejsze naturalny sposób wyprodukować kosmetyki we własnym domu. Nadmiar produktów kosmetycznych...
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...