Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Przeziębienie i grypa są wywołane przez wirusy, które atakują błonę śluzową nosa lub gardła. Przenikają później w głąb układu oddechowego, a czasami również do płuc. Układ odpornościowy...
Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum) to roślina z rodziny dziurawcowatych. Jest niskim półkrzewem o drobnych listkach i żółtych kwiatkach, które zakwitają zwykle na św. Jana (24 czerwca) i stąd inna nazwa tego ziela, czyli ziele świętojańskie. Jest to roślina znana już...
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – to roślina pochodząca z wschodniej części Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawiana w wielu europejskich krajach, oraz w Azji, Afryce i obu Amerykach. Najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej. Lubi stanowiska słoneczne,...
W dzisiejszych czasach człowiek coraz częściej korzysta z dobrodziejstw natury, którymi są zioła. Wiele ludzi woli przygotować swoje własne produkty, oszczędzając zarówno pieniądze, jak i mając pewność, że składniki użyte do ich produkcji są czyste i naturalne. Podczas przygotowania...