Suplementy BOBICA to produkty PREMIUM, które składają się w 100% z warzyw i owoców dojrzewających w chorwackim słońcu, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci. Dlatego poprosiliśmy rodziców - użytkowników Familie.pl, o...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
GIS ostrzega, iż spożycie produktu zawierającego bakterię Salmonella Anatum wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zaleca się nie spożywać mleka w proszku z wskazanej w komunikacie partii produktu.
Główne alergeny pokarmowe to jaja, orzechy, mąka, ryby i mleko. Właśnie alergia na mleko krowie to ostatnio coraz częściej diagnozowana alergia pokarmowa.
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Niemowlęta karmione piersią nie potrzebują wody aż do 6. miesiąca życia. Inaczej sytuacja wygląda, gdy dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, no bo przecież aby je przygotować potrzebujesz wody. Niby prosta sprawa, ale tu się właśnie pojawia pytanie: jaka woda dla...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
Do świąt wielkanocnych zostało niewiele czasu, a ciasta upiec trzeba... Już dziś warto zastanowić się nad wyborem babki świątecznej. Wybrane przez nas przepisy na babki są łatwe i sprawdzone - polecamy debiutantkom w pieczeniu!...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Często siedzi w tobie pokusa, by wlać więcej mleka do butelki lub jeśli niejadek nie ma ochoty na jedzenie, bardziej je zagęścić. Jednak nie rób tego, gdyż przestaniesz kontrolować ilość podawanego pokarmu i spowodujesz u dziecka otyłość. Dosypując więcej mleka w proszku do butelki zwiększasz w posiłku...
W naszym zestawieniu ciast znalazły się takie, które na co dzień trudno jest zrobić, bo zajmują dość dużo czasu i wymagają użycia wielu składników. Ciasta na święta są bardzo wykwintne i przez to czasochłonne, dlatego najlepiej jest zrobić je 3-4 dni przed świętami, aby mieć więcej czasu na przygotowanie...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Historia zaczęła się niewinnie. Charles Ponzi, włoski imigrant mieszkający w Montrealu, pracował w banku. I tu zauważył, że mimo ogromnych kłopotów finansowych instytucja, w której...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...